Scouternas adventskalender finns nu till salu

Scouternas viktigaste medelsinsamlingskampanj, adventskalenderförsäljningen, har börjat! Scouter runt omkring i hela landet, säljer från och med idag adventskalendrar fram till den 5 december. Intäkterna från kalenderkampanjen går i sin helhet till att stöda scoutverksamhet. Den största andelen går till den lokala scoutkåren.

Traditionellt har adventskalendern sålts dörr till dörr, på julmarknader eller i köpcenter och på olika lokala evenemang. I år får vi förmodligen även se nya uppfinningsrika försäljningssätt, som kårerna runtomkring i landet utvecklat på grund av förra årets utmanande coronaläge. Allt fler scoutkårer har även tagit i bruk alternativa betalsätt, bl.a. möjlighet till kortbetalning och betalning via mobilepay.

Webbshopen som stöd för lokalförsäljning

Adventskalender webbshopen fungerar som ett komplement till den lokala försäljningen. Genom att köpa en adventskalender via webbshopen kan du fortfarande stöda den lokala scoutkåren, men även skicka en egen personliga hälsning t.ex. till vänner runt omkring i världen.  Scoutkårerna har egna webblänkar till sin webbshop, som de delar i sina sociala media kanaler.

Kom i julstämning med din adventskalender

Den första luckan i scouternas adventskalender får du i år öppna redan 28.11, d.v.s. vid första advent. Adventskalenderns varumärke är att följa adventstidens teman, på de rätta dagarna öppnar det sig bakom luckorna adventsljus, Finlands flagga och Lucia.

Årets adventskalender är illustrerad av Christel Rönns och charmar oss i år genom att ta oss till julförberedelserna i en förort. Även i år publiceras ett nytt avsnitt av julsagan varje advent. Julsagan kan du antingen lyssna till eller läsa själv. Julsagan är skriven av Anna Tommolla, översatt till svenska av Tove Hagström och läses in på båda språken av skådespelaren Paavo Kerosuo.

Adventskalenderintäkterna ger utfärder och utrustning

Adventskalenderförsäljningen är den viktigaste medelsinsamlingskampanjen för scouterna i Finland. Den största andelen av intäkter går direkt till att stöda den lokala scoutverksamheten. Scoutkårerna använder intäkterna bl.a. till att arrangera utfärder och läger, renovera kårlokaler eller införskaffa utfärdsutrustning för medlemmarna.

År 1947 hämtade de finlandssvenska flickscouterna kalendertraditionen till oss från Sverige. Redan i 74 år har scouternas adventskalender varit en viktig del av finländarnas julväntan! Adventskalendern har även beviljats märkningen Nyckelflaggan, som ett bevis på att den är en inhemsk produkt.

Du kan köpa din adventskalender av den lokala scoutkåren eller via webbshopen www.adventtikalenteri.fi/sv