Scouterna är djupt oroade över situationen i Ukraina

Finlands Svenska Scouter fördömer det krig som Rysslands president inlett i Ukraina. Våra tankar går till hela befolkningen i Ukraina och andra som drabbas av kriget, framförallt barn och unga. 

Detta är svenska Scouternas  översättning av World Organization of the Scout Movement – WOSM:s uttalande om situationen i Ukraina. Du kan läsa hela uttalandet på engelska här.

“Scouterna är djupt oroade över det som nu sker i Ukraina och regionen däromkring. Mänskliga rättigheter och internationell lag måste respekteras i lösningen av konflikten! Våra världsscoutorganisationer har nära kontakt med scoutorganisationen i Ukraina och de anställda i den regionala stödfunktion som tidigare baserades i Kiev. Scoutrörelsen har en lång historia av att stå upp för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter, och framför allt för barns rättigheter runt om i världen och i konfliktområden. Vi hoppas att världens ledare kommer att göra allt för att stridigheterna ska upphöra och för att skydda civila, framförallt barn, och att genom diplomati se till att situationen hanteras på ett fredligt sätt.”

Situationen väcker mycket oro bland oss scouter, både stora och små. Som scoutledare är det viktigt att nu skapa trygga diskussionsmiljöer för era scouter och att prata om ämnet. Det kan kännas som en stor och svår sak att tala om, men det är viktigt att diskutera. Barn och unga nås själva av mycket information via bland annat sociala medier, och det är viktigt att vuxna kan hjälpa dem att förstå vad som pågår.

Här är ett par goda tips på hur man kan prata om kriser med barn:  

Men det är också viktigt att du som känner dig orolig har möjlighet att prata ut: 

Du kan också hjälpa till ekonomiskt

WOSM: har öppnat en insamling till förmån för scouter i Ukraina. Hjälp våra ukrainska scoutvänner.

Andra sätt att hjälpa befolkningen i Ukraina genom att donera pengar: