Du är här

Häftiga och roliga ledardagar helt utanför väggar och golv

 

Inkommande helg 27-29.10 ordnas Finlands Svenska Scouter r.f:s ledardagar och höstmöte. Temat för ledardagarna som ordnas på Utterö Lägergård i Sundom är 100 % Ute. Ett hundratal scouter deltar i givande, häftig och rolig scouting helt utanför väggar och golv. Såväl måltiderna som övernattningen sker ute.

Under lördagen deltar scouterna i program som består av bl.a. paddling, yoga och en höghöjdsbana. Deltagarna får också lära sig hur man gör upp eld i svåra förhållanden och tillreder gourmetmat ute. Under dagen utlovas tips på hur man skapar förutsättningar för lyckad ute-pedagogik och på Må bra -passet får deltagarna prova på metoder som ökar välbefinnandet i vardagen.

 Övernattningen sker bl.a. i en tältkåta med öppen eld men också andra tält används. Det är första gången rover- och ledardagarna ordnas enligt konceptet att allt under evenemanget, från sovande till ätande och program, sker utomhus. 

− I programmet har vi satsat på att skapa en balans mellan lite crazy och spännande, mysigt och avslappnande samt inspirerande och tankeväckande. Allt program kommer med en extra bonus: frisk luft och Sundoms fantastiska natur, dygnet runt, säger Elin Sundqvist.  

Lång förberedelse

Staben på 14 personer som planerat ledardagarna sattes ihop på våren 2017 och under hösten har evenemanget planerats intensivt.

− Vi ville planera en helg i Finland100 anda som firar scoutingen när det är som bäst, när alla är tillsammans och njuter av gemenskapen, utvecklas och lär sig tillsammans och testar gränser, den här gången utomhus, säger Elin.

 Med ett veckoslut ute visar scouterna att verksamhet och pedagogik utomhus inte är svårt att förverkliga. 

− Vi ger deltagarna verktyg för ute-pedagogik som lätt kan tillämpas på t.ex. arbetsplatsen för att skapa variation i vardagen, säger ordförande för Finlands Svenska Scouter Malin Lindholm.

Höstmöte

På söndagen hålls förbundets höstmöte. Speciellt fokus kommer att läggas på presentationen av scouternas satsning på mångfald och inkludering. Under mötet används även inkluderande mötesteknik. Två likabehandlingsombud kommer också att finnas på plats.

– Höstmötet är för många en första kontakt med beslutfattande i större sammanhang och därför är det viktigt för oss att mötesupplevelsen är inkluderande och lärorik. Våra likabehandlingsombud har i uppgift att ge mötesdeltagarna konkreta tips på inkluderande mötesteknik, observera mötet och följa med hur talturerna fördelas, säger Lindholm.

 

Mer info:
Ledardagarna: kommunikationsansvarig Elin Sundqvist, tfn 044 264 9375, e-post: esundqvi(at)gmail.com 
Höstmöte: ordförande för Finlands Svenska Scouter r.f, Malin Lindholm, tfn 040 060 7245, e-post: malin.lindholm(at)scout.fi

Scouting är vänner och äventyr. Scouting stöder unga till att aktivt ta ansvar för sig själv och andra. I scouterna får man lagom stora utmaningar och de unga sporras till att utveckla sig själva både som individer och i grupp. Ofta börjar man scouterna som barn, men många kommer också med i vuxen ålder. Scoutingen samlar 65 000 medlemmar på årsbasis − det gör scoutingen till Finlands största barn- och ungdomsorganisation. Välkommen med! www.scout.fi