Scouternas läsutmaning

Du har blivit utmanad! Delta i scouternas läsutmaning och läs minst sex böcker under ett år enligt instruktionerna nedan. När du deltagit i utmaningen har du avlagt Scouternas läsutmaning-märke.

OBS! Läsutmaningens märke är för tillfället slut i lagret. Om du vill beställa märken så kan du kontakta programkoordinator Gunilla Edelmann: gunilla.edelmann@scout.fi , så kontaktar vi dig om/när vi får in fler märken.

Delta i utmaningen såhär:

  • Läs minst sex böcker som motsvarar sex olika teman (se teman nedan). En bok kan vara en roman, en dikt-, sago- eller novellsamling, faktabok eller ett seriealbum. Du kan läsa en tryckt bok, en e-bok eller lyssna på en ljudbok. Hela boken behöver inte handla om det valda temat, det räcker att temat på något sätt framkommer i boken.
  • Skriv upp vilken bok som hör ihop med vilket tema. Du kan använda den här listan eller göra en egen lista.
  • Utöver själva läsandet ska du berätta om minst en bok till din egen scoutgrupp eller till en annan scout. Du kan berätta om boken antingen på ett scoutmöte, ett lägerbål eller i en WhatsApp-grupp, det är fritt fram att välja själv.
  • Då du är klar med en bok från utmaningen fyller du i läsutmaningspasset eller din egen lista och ber din egen ledare underteckna den (familjescouting, vargungar, äventyrsscouter och spejarscouter). Explorerscouter, rovers och vuxna ber en ledarkompis underteckna passet.

 

Läsutmaningens teman:

1. Det finns scouter i boken
2. Skogen spelar en viktig roll i boken
3. En å, flod, sjö eller ett hav spelar en viktig roll i boken
4. Någon hjälper en annan i boken
5. Personerna i boken samarbetar
6. Det finns äventyr i berättelsen
7. Boken innehåller en historia eller historier som passar att berättas på ett lägerbål
8. En glad bok eller en bok som får dig att skratta
9. Personerna i boken lär sig något (t.ex. färdigheter, egna styrkor eller att leda)
10. Boken handlar om naturens mångfald
11. Boken innehåller vänskap över gränserna
12. I boken letar man efter sanningen i tillvaron (dvs. boken behandlar ”stora frågor”).
13. En bok som en scoutkompis har rekommenderat

Du kan välja de böcker du själv tycker om som passar i utmaningen. En bra bok har inte med ålder att göra, så du kan läsa hurdan bok som helst. Du kan också be om hjälp med val av böcker på biblioteket.

Utmana även din scoutkompis! Berätta om hur din utmaning går på social media med hashtaggarna #scouterläser, #partiolainenlukee och #partioscout.

Ladda ner läsutmaningspasset här

Illustrationer: Elli Mannermaa/Pääkaupunkiseudun Partiolaiset
Omslagsbild: Melk Hagelslag på Pixabay