Nokia – Connecting scouter

Årets Roverscout- och ledardagar tar dig till Nokia och går under namnet Nokia – Connecting scouter!

Den 29-31.10 arrangeras årets roverscout- och ledardagar, den här gången på Urhattu lägergård i Nokia, ca 20 km från Tammerfors centrum.

FiSSc ordnar Roverscout- och ledardagarna vartannat år. Evenemanget byggs upp kring ett ofta oväntat men intressant tema och erbjuder dig nya kunskaper och insikter varvat med rekreation och avslappnat program. Det du kan förvänta dig av evenemanget 2021 är ett veckoslut där du får  träffa scouter från hela Svenskfinland och ett upplevelsebaserat program. På lördagen erbjuds olika workshoppar,  i anmälan väljer du vilka workshoppar du vill delta i. Hela helgens program tar plats på Urhattu lägergård, men en del av workshopparna tar plats i Tammerfors.

Ta med hela ledargänget på ledarrekration till Nokias skogar i oktober!

Under lördagen ordnas också en två timmars chefsträff för alla kår-, program- och uppdragschefer. Chefsträffen är också till för dig som ännu inte är chef men snart ska börja ditt uppdrag som chef i kåren. För dig som inte har ett chefsuppdrag erbjuds andra aktiviteter. På söndag tar FiSSc/FSFSF/FSSF höstmöte plats.

För vem? Roverscout- och ledardagarna riktar sig till alla roverscouter och äldre ledare samt andra intresserade ännu inte scouter över 18 år.

Anmälan: Du anmäler dig i Kuksa, sista anmälningsdagen var 3.10. Om du missade att anmäla dig, mejla Emilia Blomqvist på kansliet så hjälper hon dig. 

Deltagaravgift: 60 €.

För oss är det viktigt att alla har möjlighet att delta oberoende ekonomisk situation. Deltagare har möjlighet att ansöka om FiSSc stipendium för evenemanget. Ansökningsdeadlinen är 15.10, du hittar mera information på ansokan.scout.webbhuset.fi/fisscstipendier/

Transport: Gemensam busstransport ordnas från Nyland, Åbo och Österbotten. Bussen kostar 15 € (oberoende av sträcka, region…). Kostnaderna för resorna mellan deltagarens hem och samlingsplatsen för den gemensamma busstransporten ersätts i enlighet med principerna för FiSSc:s reseunderstöd.

BUSS 1: Borgå-Helsingfors-Nokia

16.00 Start från Borgå

17.00 Kiasma, Helsingfors

ca 19.30 Framme på Urhattu lägergård

BUSS 2: Åbo-Nokia

17.00 Start från Åbo busstation

ca kl. 19.00 Framme på Urhattu lägergård

BUSS 3: Jakobstad-Vasa-Nokia

15.00 Start från Jakobstad busstation

16.30 Vasa busstation

ca 20.00 Framme på Urhattu lägergård

Om du har önskemål på stop längs med vägen meddela det i anmälan. Arrangörerna ska göra sitt bästa för att göra alla nöjda och möjliggöra en smidig transport för alla 🙂 

Program: Här kan du läsa programhäftet

Workshoppar: Under lördagen ordnas en workshop på förmiddagen (kl. 10.00-11.30) och en workshop på eftermiddag (kl. 13.45-15.15). I anmälan väljer du vilken workshop du vill delta i.  Notera att en del workshoppar har begränsat antal platser, det rekommenderas därför att göra sin anmälan i god tid om du vill öka dina chanser att få plats i de workshoppar du helst vill delta i. Platserna i workshopparna tilldelas enligt anmälningsordning och prioriteringsönskemål. Du hittar alla workshoppar och deras beskrivningar i boxen nedan eller i den här PDFen.

På förmiddagen kl. 10.00-11.30 kan du välja mellan följande workshoppar:

Abseling

Vill du känna vinden i håret och inleda lördagen med en adrenalinkick? Kom med och abseila ner för Pyynikkis utsiktstorn!  

Åsen Pyynikki erbjuder sevärda vyer över Tammerfors med omnejd redan i sig själv, men uppifrån utsiktstornet är vyerna ännu bättre. Abseilingen sker från 26 meters höjd  och ger garanterat en upplevelse för livet.  


Besök till muséet Vapriikki

Vapriikki är ett mångsidigt museicenter vid Tammerfors ström. Museet erbjuder alltid mer än tio utställningar, med teman som sträcker sig från historia till teknik och vetenskap. Vapriikki inkluderar Tammerfors naturhistoriska museum, Tammerfors naturvetenskapliga museum, postmuseet, Finska ishockeymuseet, Rupriikki mediemuseum och Finska spelmuseet. Närmare information om de olika utställningarna hittas på museicentrets hemsida.


Näverslöjd och vässning av verktyg. Workshopledare: Isak Poutanen

Skarpa verktyg är en förutsättning för att jobba effektivt i trä, laga mat eller filéera fisk. Jag presenterar olika verktyg och deras vässning. Vi diskuterar olika slipningsvinklar. Vi kollar på olika slipstenar. Vi prövar på vässning av olika verktyg. Om du har egen kniv så kan du under handledning vässa den. Mot slutet av passet jobbar vi med näver och flätning av en enkel ring.

Workshopparna leds av Isak Poutanen som beskriver sig såhär: "Jag brukar kallas den finska bondröven ,de flesta känner den danska! Till vardags jobbar jag som slöjdlärare. Jag har haft ett livslångt intresse för slöjd oftast med enkla verktyg som är skarpa. Tycker om att tälja men klarar också att backa med symaskin! Jobbar helst med gammaldags tekniker. Min kår var i tiderna Sjöscoutkåren Stormfågeln." 


Cricket. Workshoppen leds av: Tampere Cricket Club

Vem kommer att söndra sin anka? Vem kommer att ha sitt ben före wicketen? Vem kommer att förstå reglerna? Kom och testa på det konstigaste engelsmännen uppfunnit sedan engelsk rättstavning. Du vet garanterat ingenting om cricket, kom och lär dig och ha roligt!


Paintball. Workshopledare Henrik "Heka" Lampinen

OBS!INHIBERAD!!

Paintball är en gren som passar de flesta, man behöver endast kunna röra sig i skogen. Kulorna kan svida lite när de träffar och om man får lätt blåmärken kan det hända man får ett par. Men nu när det är höst har man ändå på sig en tröja under halaren, så det dämpar ganska bra träffarna. Du behöver ha med dig skor som lämpar sig för teräng, länkare eller lätta vandringskor, Nokias gummistövlar funger också bra. Arbetshandskar, tunna är smidigare, men lite tjockare ger mer skydd för händerna. Vattenflaska. Ta även med liten handuk för att torka svätt från panan (blir varmt med mask på). Det finns halare så att du inte behöver smutsa ner dina egna kläder. Beroende på temperaturen, så är underställ som lämpar sig för idrott bra och på övre kroppen t.ex. en college tröja.

Workshoppen leds av Heka som beskriver sig så här: “Heka” Henrik Lampinen från Tammerfors Spejare. Fick en vacker dag en ide att köpa paintball utrustning till 15 pers, så nu har ja de. "


Förstå din röst - sjung (i alla fall litebättre. Workshopledare: Linda Lampinen

Vill du lära dig grunderna i hur sångrösten fungerar och få snabbhjälp att sjunga bättre? Är du redo att prova något nytt och ha roligt på samma gång? Ifall det låter som något du är intresserad av, är den här workshopen antagligen bra för dig! 

 I workshopen: 

  • går vi kort och gott gå igenom hur rösten fungerar, så att du förstår din egen röst bättre 
  • gör vi både nyttiga (och lite skojiga) övningar, så du får rösten uppvärmd och är redo att sjunga sånger 
  • sjunger vi, så du får testa det teoretiska i praktiken och ha roligt med din röst!" 

 Workshoppen leds av Linda som beskriver sig så här: "Musik, sång, dans, sol, skärgård, choklad och att alltid lära mig mer och bli bättre på det jag gör samt tid med nära och kära - det är vad jag uppskattar och gillar mest! Att hjälpa folk att sjunga bättre är min passion och det största delen av min tid går åt till. Scouting var en del av min barndom och jag njuter fortfarande av att vara i naturen och speciellt i skärgården - det är det bästa!" 


Rundvandring i Tammerfors till fots. Guide: Lisbeth "Lipi" Nyström

Lär känna Tammerfors stad med "Lipi": "Jag heter “Lipi” Lisbeth Nyström och jobbar med music på Svenska samskolan i Tammerfors. Fritiden fylls av guidningar, körsång, simning och mitt nya hobby fiolspel. I Tammerfors Spejare har jag varit som barn och senare som vuxen och ordnat flere scoutläger. Välkommen och utforska de bästa bitarna av min hemstad Tammerfors!"


Frisbeegolf på Nokia DiscGolfPark

OBS!INHIBERAD!!

Tycker du om att kasta saker? Kan du sikta åt rätt håll? Kom och spela frisbeegolf på Nokias bästa frisbeegolfbana. Inga förhandskunskaper behövs. Ta gärna med dina egna frisbeen om du har.


På eftermiddagen kl. 13.45-15.15 kan du välja mellan följande workshoppar:

Gör din egen spuunk! Workshopledare: Isak Poutanen

Har du försökt tälja skedar men inte fått till det riktigt bra? Du lär dig grundgreppen i täljning. Grunderna i design av skedar, rita modeller etc. Hur du klyver ut ett ämne till en sked. Grov täljer med yxa. Urgröpning med skedkniv och slutligen täljer formen. Du kommer inte att bli färdig med skeden under workshopen men får tips på hur du kan slutföra skeden på egenhand, vid lägerelden till en kopp gott pannkaffe. Om du har egen yxa och täljkniv får du gärna använda dem .

Workshopparna leds av Isak Poutanen som beskriver sig såhär: "Jag brukar kallas den finska bondröven ,de flesta känner den danska! Till vardags jobbar jag som slöjdlärare. Jag har haft ett livslångt intresse för slöjd oftast med enkla verktyg som är skarpa. Tycker om att tälja men klarar också att backa med symaskin! Jobbar helst med gammaldags tekniker. Min kår var i tiderna Sjöscoutkåren Stormfågeln." 


Orientering. Workshopledare: Jonas Eklund

Har du brist på idéer när det kommer till att lära ut orientering? Funderar du på var man kan få hjälp eller vem man kan samarbeta med då det gäller orientering? Eller behöver du bara uppdatera ditt eget minne när det kommer till orienteringskunskaper. Vi fokuserar på grunderna i orientering och diskuterar och delar med oss av våra orienteringskunskaper och idéer. Ta gärna med egen kompass till workshopen!

Workshopen leds av Jonas som beskriver sig så här:  "Bor i Helsingfors men är hemma från Pedersöre. Scout i Pedersörenejdens KorsBärare (PnKB) och ingenjör till yrket. Intresserad av idrott i många olika former och tycker om att röra mig ute i naturen. "


Hantverk. Workshopledare: Idun Hällström

Vill du skippa plastfolie och plastpåsar för att förvara din mat? Ta med en gammal bomullsskjorta eller annat bomullstyg och så gör vi vaxade dukar man kan vira runt mat. Vi smälter bivax på tygerna och får dukar man kan använda många gånger. Det finns nog bomullstyger på plats att använda. Om du har en skjorta så klipp inte sönder den på förhand! Den kan användas till många saker. 


Utemat. Workshopledare: Kati Källman

På workshopen fixar vi utemat på eld, glöd och trangior (ät inte för mycket lunch före :-)).  

Workshoppen leds av Kati som beskriver sig så här. "Jag heter Kati Källman, Åfarare i själen, verksamhetsledare för Korsholms 4H och hussalärare på Alma i vardagen. På fritiden är jag kulturarbetare och pynjar med olika projekt med en ljudbok i öronen. Mat gör jag helst ute . "


Skog, hälsa och hälsoskog. Workshopledare: Alli Liljeström

Under programpasset är strävan att öppna upp mer om vad som händer i knopp och kropp när vi är i skogen. Vår subjektiva upplevelse är att vi mår bra i skogen, men vad har forskats i ämnet?

Workshopen leds av Alli  som beskriver sig så här: "Jag bor i Sibbo med min familj och våra djur. Scoutkåren Åfararna ryckte mig med i scoutverksamheten som vuxen och sedan dess har jag fungerat som akela och äventyrskapten. Naturen är starkt närvarande i min vardag, exempelvis i närskogen, på åkrarna och längs dikesrenarna. Ibland finns tillfälle att dra ut på längre turer i naturen. Jag jobbar som ergoterapeut och fascineras av människor, livsöden och lösningar. Att ömsom vidga vyer och se helheter, ömsom fokusera för att se det stora i det lilla ger djup i min tillvaro."


Bli trädgårdsexpert! Workshopledare: Santeri Urhonen

Santeri är inte scout, men han spenderar största delen av sin tid utomhus. Santeri är utbildad trädgårdsmästare, och har startat företaget Omatarhuri. Han ansvarar och sköter själv om alla växter på Finlaysons område. På området finns bland annat takträgård utanför cafet, litet växthus och stora blomkrukor utspridda över hela området. Förutom arbetet på Finlayson både planerar och verkligör han trädgårdar.

Santeris workshop är på finska (man kan fråga frågor på engelska, om man vill fråga frågor på svenska, så kommer stabsmedlem Heka att fungera som tolk, men han har noll koll på växter:) ), passet kommer att handla om din trägård, hur du planerar din egna trädgård och underhållnings schema (vad ska göras när). 


Vad får en scoutledare att trivas: vad behöver jag och vad brukar/kan kårer erbjuda? Workshopledare: Andrea Hynynen

OBS!INHIBERAD!!

Workshopen utformas som en dialogpaus kring scoutledares trivsel och ledarvård. Dialogpaus är en metod för konstruktiva och respektfulla diskussioner. Syftet är att öka förståelsen för ämnet som diskuteras, att föra samman olika åsikter, erfarenheter och synpunkter samt skapa nya insikter under en trygg och jämlik diskussion. Kom med och diskutera kring erfarenheter av att trivas som scoutledare, vad som bidrar till att du trivs och vad brukar göras för att få ledare att trivas. Hur gör vi i olika kårer och motsvarar det de önskemål och förväntningar som finns?  

Workshoppen leds av Andrea som beskriver sig så här: "Jag jobbar som kårstödskoordinator på FiSSc. Jag jobbar med att utveckla kårstödet inom FiSSc, bl.a. i samarbete med FiSSc:s coacher, genom att vara med och ordna scoutledarträffar och ge direkt stöd åt kårer i olika frågor. Jag har deltagit i utbildning om Dialogpaus-metoden och tidigare lett ett par dialogpauser för finlandssvenska förbund."


Stövel/kännykastning. Workshopledare: Kenneth Mattila

Kasta saker från Nokia! Både stövlar och telefoner. Vad flyger längst? 

Workshopbeskrivningar som PDF

Corona

Vi följer med coronasituationen och kommer i planeringen av evenemanget att följa rådande direktiv och ha allas säkerhet i åtanke. Vi är beredda att göra sådana anpassningar som behövs eller helt inhibera evenemanget om läget så kräver. Ifall evenemanget inhiberas står FiSSc för de eventuella ekonomiska konsekvenserna för evenemanget; någon avgift kommer alltså i så fall inte att uppbäras av de anmälda. Det är alltså tryggt att anmäla sig till evenemanget.

För att trygga våra deltagare under evenemanget kommer vi:

  • Värna om god hygien under evenemanget. Vi kommer att desinficera gemensamma utrymmen regelbundet, och se till att det finns tillräckligt med goda möjligheter till handhygien.
  • Ordna gemensam busstransport för att undvika allmänna tåg och bussar.
  • Påminna alla deltagare och arrangörer att det är väldigt viktigt att bara komma på evenemanget om man är helt frisk.
  • Erbjuda möjligheten att sova utomhus i tältkåta.

Ytterligare åtgärder kommer att tas i bruk i takt med att restriktionerna närmare evenemanget kommer att klarna.

Frågor? Kontakta Emilia Blomqvist på kansliet, kontaktuppgifter hittar du här.

Nokia – Connecting Scouter arrangeras i samråd med SFV.