Lovisa Pursuit 2019

– årets Roverscout- och ledardagar tar dig till Lovisa!

Den 8-10.11.2019 ordnas årets Roverscout-och ledardagar på Kuggom traditionscentrum i Lovisa. Evenemanget går under namnet Lovisa Pursuit.

Roverscout- och ledardagarna ritkar sig till alla roverscouter och äldre ledare samt andra intresserade ännu inte scouter över 18 år.

Kärnan i programmet är Lovisa Pursuit-spelet där varje deltagare ska samla upplevelser från sex olika kategorier:

Illustration: Rasmus Weiss

– Underhållning (rosa)
– Natur/Vetenskap (grön)
– Kultur/Litteratur (lila)
– Geografi (blå)
– Historia (gul)
– Sport/Fritid (organge)

Du samlar upplevelser genom att delta i workshops, kvällsprogram och pausprogram. Det finns alltså flera sätt att samla ihop till en full Kaka. Hela helgens program tar plats på Kuggom, men det kommer också finnas tillfälle att utforska Lovisa med omnejd.

Under lördagen ordnas en chefsträff för alla kår-, program- och uppdragschefer. Chefsträffen är också till för dig som ännu inte är chef men snart ska börja ditt upprag som chef i kåren. För dig som inte har ett chefsuppdrag erbjuds andra aktiviteter.

På söndag tar FiSSc/FSFSF/FSSF höstmöte plats. Planerar du att endast delta i höstmötet och vill ha lunch? Meddela det isf till kansliet@scout.fi samt eventuella dieter.

Anmälan har nu stängt.

Sista anmälningsdagen var 30.9, glömde du anmäla dig kan du kontakta emilia.blomqvist@scout.fi och se om det finns platser kvar.

Inkvarteringen sker i Kuggoms utrymmen. Det finns 26 rum med totalt 64 sängplatser, rummen är 2–5 personers rum. Dessutom får vi från Kuggom 20 madrasser som placeras ut i en sal eftersom deltagarantalet kan stiga över 64.

Pris:
👉 Early bird pris 30.8–14.9: 40 € om du sover på madrass på golvet i gemensam sal (OBS, Finns endast 20 madrasser, platserna delas ut i anmälningsordning), 50 € om du sover i en säng i ett rum (observera att det inte går att få eget rum).

👉 Pris från 15–30 september: 55 € om du sover på madrass på golvet i gemensam sal (OBS, Finns endast 20 madrasser, om platser finns kvar delas de ut i anmälningsordning), 65 € om du sover i en säng i ett rum (observera att det inte går att få eget rum).

För oss är det viktigt att alla har möjlighet att delta oberoende ekonomisk situation. Deltagare har möjlighet att ansöka om FiSSc stipendium för evenemanget, du hittar mera information på ansokan.scout.webbhuset.fi/fisscstipendier/

Lovisa Pursuit arrangeras i samråd med SFV.

Programhäfte

Tidtabell: 

Fredag 8.11
18.00 Ankomst och check-in
ca 20.00 Bussen från Helsingfors och Åbo anländer
 Lätt kvällsprogram 
20.00 Ett matigare kvällsmål
ca 21.30 Bussen från Österbotten anländer

Lördag 9.11
07.45-08.45 Frukost
9.00 Välkomsthälsning och praktisk info
9.30 Workshop 1 
11.00 Paus
11.15 Workshop 2
12.45 Lunch 
13.45 Workshop 3 
15.15 Fika + paus
16.00 Chefsträff + drop-in med aktiviteter
18.00 Middag 
19.00 Kvällsprogram
21.30 Kvällsmål

Söndag 10.11
07.45-08.45 Frukost 
Morgonjumppa, utcheck, höstmötesanmälan
8.00 - 8.45 Fullmakter lämnas in till höstmöte
9.00 FiSSc/FSFSF/FSSF höstmöte börjar
12.00 Lunch 
..Höstmöte forts.
16.00 Hemfärd, bussarna avgår

Under Lovisa Pursuit kommer du välja tre olika workshopar på 1,5 h var. Anmälan till workshoparna börjar torsdag 3.10 kl. 12.00! Alla anmälda får per mejl instruktioner hur workshopanmälan går till tisdag 1.10.

Inom parentes står det vilken kategori/-er workshopen hör till, alltså vilken kaka (=färg) du kan få för passet. 

PASS 1: 9.30-11.00

1. Scoutkårens sociala medier. Workshopledare: FiSSc SoMe-team: Mikael Lindberg, Didrick "Didde" Lundsten & Melina Weckman (Kultur/litteratur)

 • Vi planerar tillsammans hur du som kårens some-ansvariga (eller annan intresserad) kan göra er synlighet på sociala medier mer målmedveten! Du får också tips på hur du gör bra inlägg och vad som fungerar för vem, häng med!
 • Mikael, Didde och Melina är alla medlemmar i FiSScs SoMe team.

2. Internationell scouting. Workshopledare: Nina Martin och Janni Fagerström (Geografi)

 • Blev du lite extra glad av alla bilder som kom från jamboreen i USA i somras? Du behöver inte vänta fyra år på nästa gång - den internationella scoutvärlden är full av möjligheter! Hur är det t.ex. att besöka ett internationellt scoutcenter - eller att ta ett mellanår och jobba där? Eller varför inte ta med några scoutkompisar och åka på läger utomlands? Kom med och bli inspirerad av alla de möjliga äventyr som finns inom internationell scouting!
 • Ninnis kår Östersundom Scouter, har alltid haft stark internationell koppling och som 16 åring fick hon åka på sin första scoutresa till Skottland. Efter det har det blivit många fler och hon har även fungerat som reseledare för två utlandsresor. Janni föll pladask för internationell scouting under världsjamboreen i England 2007, och några år senare förde vägarna henne till Kandersteg i Schweiz där hon jobbade på världens största scoutcenter, KISC.

 3. Scoutsånger på Ukulele. Workshopledare: Pati Antman (Underhållning eller Kultur/litteratur)

 • Ukulelen är ett instrument som blivit allt vanligare tack vare sitt roliga sound och sin smidiga storlek. Det är dessutom lätt att få den att låta bra. Till lägerbålen har ukulelen inte riktigt hittat ännu, men denna workshop är kanske inkörsporten. Kom med och lära dig grunderna i hur man spelar ukulele. Detta gör vi självklart via sånger i scoutsångboken.
 • Pati (Patricia) Antman är Åfarare som utbildat sig till musikpedagog. Ingen förkunskap krävs.

4. Reppass där du får göra en egen apnäve och lära dig att splejsa. Workshopledare: Toni Smal (Sport/Fritid)

 • Toni Smal utbildar sig till styrman och är lokal splejsarförmåga.

5. GROW - att växa - coacha mig själv och andra. - och när går det bara fel?  Workshopledare: Heidi Öller. (Kultur/litteratur)

 • Workshoppen kommer handla om coachande förhållningssätt och ledarskap. Vi diskuterar kring teori, myter och genom konkreta exempel. Vi testar tillsammans hur det passar in i scoutingen.
  • Hur kan jag hjälpa någon annan genom coachning då jag ändå inte kan göra något i dens ställe?
  • Hur kan vi hjälpa varann och oss själva att hitta lösningar, utvecklas och våga? 
  • När fungerar coachning inte? - Ledarskapets fyra hattar. 
  • GROW-modellen för coachning
 • Heidi har jobbat som HR chef och ledare i över 10 år och det bästa hon vet är att se människor och organisationer utvecklas och växa. Heidi jobbar idag som Finlands landschef för det Nordiska HR konsultbolaget Wise Consulting. Hon har tidigare varit aktiv scout både inom kåren och förbundet och varit mentor för unga i flera år.

PASS 2: 11.15-12.45

1. Rundtur med buss i Lovisa. Bussguide: Betty Bergholm (Historia eller geografi)

 • Passa på och lär känna staden Lovisa på 1,5h! Rundturen tar dig genom de viktigaste sevärdheterna i Lovisa med buss och du får lära dig om Lovisas historia. Betty är aktiv i Lovisa Scoutflickor och har bott största delen av sitt liv i Lovisa.

2. Hållbarhet - gör positiv skillnad. Workshopledare: Aija Mäkinen. (Natur/vetenskap, geografi eller sport/fritid)

 • Vill du få inspiration i ditt eget hållbarhetstänk? Vill du veta mera om FN:s globala hållbarhetsmål, på ett lekfullt sätt? Kom med och spela med skärgårdens hållbarhetskort.
 • Aija Mäkinen jobbar på Skärgårdshavets Biosfärområde med ett Leader-projekt som vill inspirera och engagera människor kring hållbarhet i skärgårdskontext. 

3. Pigg hundraplussare? Vad scouting igår kan ge scouting idag. Workshopledare: Magnus Londen (Historia eller kultur/litteratur)

 • Under workshopen lär vi oss hur allt började och varför det började. Vi ser på spännande historiska bilder och filmer. Vi funderar på om vi som scouter hade klarat oss då – och hade de klarat sig nu? Och vi inser eventuellt att allt – gårdagen och morgondagen – hänger ihop.
 • Magnus Londen är journalist, författare, företagare och scout. Han har bl.a. skrivit boken 'Över daggstänkta berg- Finlandssvensk scouting 1910-2010

4. Speed Navigation. Workshopledare: Alle Lindahl och Jockum Lundsten (Natur/vetenskap eller sport/fritid)

 • Vi ger dig grunderna för hur man beter sig till havs. Under workshopen får du bekanta dig med väjningsregler, grunderna i navigation samt mindre tips som kan vara till nytta.
 • Alle har lärt sig så väl att segla som allmänt sjövett i hemkåren Stormfågeln och har jobbat med utbildning inom sjöfart i knappa tio år. Jockum är utbildad sjökapten, examinerad 2018. Jobbade sista tiden som Överstyrman på ett lastfartyg innan han sökte sig i land, jobbar i dagsläget som VTS-Operatör.

5. Utomhuspass. Workshopledare FiSSc Utegrupp och Lovisa Svenska Boyscouter.  (Sport/fritid). 

Det här är passet för dig som vill slipa på dina eldslagningskunskaper och göra dig av med eventuell överflödig energi du fått av att suttit stilla inomhus för länge. Passet är uppdelat i två bitar:

 • Eldslagning med FiSSc Utegrupp. Att göra upp eld är en av de viktigaste vildmarksfärdigheterna, speciellt i en nödsituation. Kom med och lär dig något nytt eller visa alla andra att du är snabbast på att göra upp eld! (45 min)
 • Lovisa Svenska Boyscouter har byggt upp en hinderbana – klarar du att ta dig igenom hela banan? Och hur snabbt? (45 min)

PASS 3:13.45-15.15

1. Vävning med naturmaterial. Workshopledare: Lotta Ikonen (Kultur/litteratur eller sport/fritid)

 • I workshoppen får man pröva väva med natur- och återanväntmaterial. Lotta bor i Lovisa skärgård och är hantverkare med vävning som huvudområde. 

2. Hur ta hand om situationen då man känner sig osäker. Workshopledare: Bosse Lindfors (Underhållning eller kultur/litteratur)

 • Under workshoppen får du bekanta dig med hur du kan känna dig mer säker med att vara framför publik. Bosse har stått på olika scener, bl.a. medverkat i Lursens sommarteater, en utomhusteater belägen i Lovisa. 

3. Sjöräddning. Workshopledare: Lovisanejdens sjöräddare (Natur/vetenskap eller sport/fritid)

 • Under passet får du besöka Lovisanejdens sjöräddare och bekanta dig med sjöräddning. 

4. Escape Room på Lovisa stadsmuseum (Historia , geografi eller underhållning)

 • Företaget Room Escape Running Rabbit står bakom förverkligandet av mysteriet på Lovisa stadsmuseum. Man deltar i lag på 4-6 personer. Så här beskrivs mysteriet:  "Lovisa stads museums första intendent, den originella Dr Jedvard D:sson Iverus, har gömt gåtor i museets utställning. För att lösa gåtorna krävs ingen faktakunskap, men desto mer samarbets-, iakktagelse- och slutlednings förmåga."

5. Etnisk mångfald, bemötande och inkludering i föreningsaktivitet. Workshopledare: Liselott Sundbäck (Geografi)

 • Att vara aktiv i  en förening kan hjälpa en att börja känna sig hemma t.ex. i ett nytt land och bli integrerad i samhället. Men hur sänker vi tröskeln att komma med i föreningsverksamhet? Hur gör vi så att alla känner sig välkomna oberoende ursprung, språk eller kultur? Hur kan scouterna stöda integrationen i Finland? Under workshopen funderar vi på hur vi kan göra verksamheten mera inkluderande och varför det är viktigt att verksamheten är tillgänglig.
 • Liselott Sundbäck jobbar som projektledare på Folkhälsan med att främja inkluderande verksamhet och integration för invandrare.

Gemensam busstransport ordnas från Karleby, Jakobstad, Vasa, Tammerfors, Åbo och Helsingfors. 

BUSS 1
ÅBO-HELSINGFORS-KUGGOM

Åbo busstation - Start 16.30
Kiasma, Helsingfors - avgång ca 18.30
Framme på Kuggom traditionscentrum - ca 20.00

BUSS 2
KARLEBY -JAKOBSTAD-VASA-KUGGOM

Karleby busstation - 13.30
Jakobstads busstation - 14.05
Vasa resecenter - 15.20
45 min matpaus längs vägen
Kuggom traditionscentrum - ca 21.30

Bussarna startar senast kl. 16.00 tillbaka på söndagen. 

Reseunderstöd betalas i regel enligt billigaste färdmedel:

 • För deltagare från Nyland, Åboland, och Österbotten är det förmånligaste alternativet att åka med abonnerad buss.
 • För deltagare från Åland räknas det som det förmånligaste alternativet att åka med abbonerad buss eller med kollektiv trafik. Då ersätts denna resa i enlighet med reseunderstödsanvisningarna.

Det betyder att om du väljer att ta egen transport till evenemanget utbetalas ingen ersättning.

Bussen kostar 15 € (oberoende av sträcka, region...). Kostnaderna för resorna mellan deltagarens hem och samlingsplatsen för den gemensamma busstransporten ersätts i enlighet med principerna för FiSSc:s reseunderstöd.

Facebook evenemanget

 

 

Omslagsbild: Eeva Helle