FiSScAkademin 2020

Den 24.10 tar den virtuella FiSScAkademin plats!

Finlands Svenska Scouter arrangerar FiSScAkademin vartannat år och 2020 är det dags igen! Evenemanget består av ett program där du som scoutledare, eller du som är intresserad av ledarskap, har möjlighet att utveckla ditt eget kunnande. Scouting är en utbildningsrörelse och FiSSc arbetar för att höja medvetenheten om hur viktigt det är att varje scoutledare utvecklar sitt kunnande kontinuerligt, också i scouterna. FiSScAkademin är evenemanget som bidrar till detta!

Det fysiska evenemanget är inhiberat till följd av coronaviruset covid-19. Istället arrangeras den virtuella FiSScAkademin lördagen 24.10!

Målgrupp:
Evenemanget riktar sig till kårens roverscouter och äldre ledare. Till evenemanget välkomnas också alla som har ett intresse av att bekanta sig med scouting eller intresserar sig för något visst tema under evenemanget.

Sista dagen att anmäla sig till den virtuella FiSScAkademin är torsdag 22.10. 

ANMÄL DIG HÄR

Evenemanget kommer att ta plats i Microsoft Teams. Vi ber alla deltagar att på förhand anmäla sig så att vi vet deltagamängden. En del av workshopparna har också ett begränsat antal platser.

På förmiddagen kl. 10.15-11.45 kan du välja mellan dessa workshoppar: 

En kemikaliesmart vardag. Föreläsare: Cecilia Nyman från Marthaförbundet

Möteslänk i Teams här. 

Lär dig välja säkra material och minska på skadliga ämnen i hemmet. Du får lära dig var du kan hitta exempelvis allergiframkallande och hormonstörande ämnen i dagliga grejer i hemmet, och hur du kan ersätta dessa. Fokus ligger på köket, matlagningen, sovrummet, städningen och inredningen. Marthaförbundets kemikalieexpert vill utmana dig att göra medvetna och hälsosamma val i vardagen. Föreläsningen har interaktivt innehåll och har som mål att inspirera deltagarna att skapa en hållbar och kemikaliesmart vardag. 

"Jag heter Cecilia Nyman och arbetar som sakkunnig inom miljö- och kemikaliefrågor på Marthaförbundet. Jag jobbar inom projektet ’Giftfritt dagis’ där vi tillsammans med daghemmen har som mål att minska på skadliga ämnen bland annat i leksaker, köket och inredningen. Jag är utbildad biolog, gillar friluftsliv och vill inspirera alla att göra goda och medvetna val i sin vardag. "


Familjescoutledarutbildning. Workshopledare: Fanny Aaltonen

Obs! Max 10 deltagare!

Möteslänk i Teams här. 

År 2018 godkändes familjescoutingen som en officiell verksamhetsform i scoutingen. Sedan dess har familjescoutingen ökat kraftigt, och nya familjescoutgrupper uppstår hela tiden på olika håll. Nu finns också ett program för familjescoutingen samt en utbildning för ledare som är intresserade av att dra verksamheten på svenska. Vi kommer under workshoppen att gå igenom vad programmet innehåller och symboliken men också om medlemsskap/-avgifter samt hur kårens stadgar påverkas.  Målsättningen med passet är att flera kårer bekantar sig med möjligheten att starta upp familjescouting, vilket gynnar alla. Vuxna som inte har scoutbakgrund får en enkel väg att bekanta sig med scoutingen och tröskeln blir lägre att komma med också i annan scoutverksamhet, till exempel som ledare på läger eller förläggningar.

Familjescoutledarutbildningen har hittills bara ordnats på finska, så nu finns en ypperlig chans att gå den på svenska! Vi kommer att under workshoppen få material samt konkreta tips på hur ett under skolåldersbarn fungerar i scoutsammanhang och tillsammans brainstorma på potentiella årsklockor.

Fanny Aaltonen jobbar som lärare inom småbarnspedagogik. Som scoutbakgrund har hon många års erfarenhet av kårchefsuppdraget och sitter nu i förbundsstyrelsen, var hon även har varit med och utarbetat familjescoutmaterialet som en del av tillväxtaspekten.


Emotionell Intelligens – Nödvändiga färdigheter för framgång i livet. Workshopledare: Christian Öller

Möteslänk i Teams här.

Människor har en stark illusion av att beslut fattas med förnuft, även om känslor ofta styr våra liv. Ingen kan lösgöra sig från sina känslor, men man kan lära sig att reagera på dem. Känslorna påverkar alla våra beslut, vårt beteende och våra prestationer. Emotionell Intelligens är en uppsättning färdigheter som definierar hur effektivt vi uppfattar, förstår, uttrycker, resonerar med och hanterar känslor inom oss själv och andra. Som andra färdigheter går Emotionell Intelligens att utveckla. Kom med och lär dig hur du ka bli bättre på att förstå dina egna och andras känslor! Emotionellt Intelligenta människor är bättre ledare, föräldrar, partners, syskon och vänner. Därför säger vi Genos coachar att det är: ”Banbrytande för organisationer, omvälvande för individer”

Christian Öller:  "är certifierad coach för emotionell intelligens och scout sedan barnsben. Har sedan början av 90-talet jobbat som utvecklingskonsult för organisationer och har under min karriär hjälp många organisationer att bli bättre på att ta hand om sina medarbetare. 2004 tog jag Profiles International utvärderingslösningar till Finland och 2018 tog jag Genos International lösningar för utvärdering och coachning av emotionell intelligens till Finland. Jag innehar Master Trainer rättigheter att certifiera användare av både Profiles och Genos lösningar."


Motivation - Hur kan jag väcka min drivkraft? Workshopledare: Anki Mannström

Möteslänk i Teams här.

Min motivation som får mig att känna att det jag gör har en betydelse. Hur tar jag tag i saker och får dem gjorda? Vilka faktorer påverkar och skapar motivation. Vad kan jag själv göra och vad kan vi göra tillsammans?

Anki har jobbat med ungdomar i 35 år som pedagog och studiehandledare. Ledningsgrupper samt ledarskap är något som hon också känner varmt för. "I mitt jobb använder jag ofta verktyg från den positiva psykologin. Som mental tränare är jag van att peppa olika personer till att optimera sina prestationer. Jag vill hjälpa och stöda dig att hitta din inre motivation, lusten att våga växa samt utvecklas. Lär känna dig själv och bli positivt överraskad."


På eftermiddagen kl. 13.00-14.30 kan du välja mellan dessa workshoppar: 

Starka värderingar i en digital värld -  här leder vi i ovisshet. Workshopledare: Anna Bertills

Möteslänk i Teams här.

Scouterna driver en verksamhet med en stark värdegrund. Det är mera aktuellt än någonsin - det är egentligen det första som efterfrågas både inom privata sektorn och den tredje sektorn. Samtidigt som vi verkar i ovisshet, behöver vi fortsätta utvecklas. Ingen rörelse kan hålla andan för länge trots alla restriktioner och osäkerhet. Det vi behöver är att våga pröva olika framtidsscenarion, utmana vår egen syn på verksamheten och helt enkelt göra slut med oss själv ibland. Under föreläsningen går vi igenom opinionsbildning, funderar på målgrupper och deras rörlighet framåt samt hur vi jobbar med gruppdynamiken rent digitalt.

Anna Bertills är delägare i den nya kommunikationsbyrån Bertills&Jung och jobbar idag med opinionsbildning, HR- & ledarskap och strategisk intern och extern kommunikation.


'Kaikki mukaan' - Alla med.  Workshopledare: Sandra Hildén & Matilda Wenman

Möteslänk i Teams här.

Kaikki mukaan är en utbildning som riktar sig till alla scouter som leder en grupp med barn. Antalet barn med särskilda behov, som utmaningar i koncentration och sociala situationer, ökar inom scoutingen, och då finns också ett ökat behov av stöd för ledarna. Hur kan vi sänka tröskeln för barn med utmaningar att delta på samma villkor som alla andra? Vad kan vi som ledare göra, för att scoutmötena ska vara roliga och välkomnande för alla barn? Målet med utbildningen är att sänka tröskeln för barn med särskilda behov att delta i scoutverksamheten, att motarbeta marginalisering och öka mångfalden inom verksamheten och att öka kunskapen om att bemöta barn med särskilda behov i scoutingen. Scouting ska vara en hobby som är välkomnande och trygg för alla.

Kaikki mukaan- utbildningen är utarbetad av Etelä Karjalan partiolaiset, och äntligen får också vi FiSScar ta del av den nyttiga och viktiga utbildningen. I utbildningen får du konkreta tips och över bl.a. hur du kan strukturera möten och bemöta barn med särskilda behov. Materialet och tipsen du får ta del av kommer att hjälpa dig leda barngrupper i alla åldrar och sammanhang.

Matilda Wenman jobbar som specialklasslärare i en smågrupp med elever med funktionsvariation och/eller autism och har sysslat med mångfaldsfrågor i förbundet sedan 2018. Före det har hon varit kårchef och åldersgruppsledare på alla nivåer i kåren. Matildas hemkår är Helsingfors Scoutkår Spanarna.

Sandra Hildén är socionom och jobbar med rehabilitering för barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer och deras familjer. Sandra har sysslat med trivselfrågor i förbundet sedan 2017. I egen kår drar hon vargungemöten och sitter som sekreterare i kårstyrelsen. Sandras hemkår är St Simons Sjöfararna i Pargas.


En euro i taget. Föreläsare: Marina Nygård från Marthaförbundet

Möteslänk i Teams här. 

En euro i taget kan vi förbättra vår egen och vår förenings ekonomi! Mycket av det som gäller för vår egen ekonomi kan vi också applicera på föreningens ekonomi. Vi behöver en budget för att inte överspendera, vi behöver veta vad vi får för våra pengar när vi konsumerar och vi behöver tänka långsiktigt. Marthaförbundets ekonomirådgivare vill utmana dig och din förening att ta kontroll över ekonomin. På så sätt minskar vi också den eventuella stressen och ångesten som vi ibland kan känna när det gäller det ekonomiska. Den här föreläsningen med interaktivt innehåll passar dig som vill ta kontrollen över och förbättra din ekonomi. 

Marina Nygård jobbar som ekonomirådgivare på Marthaförbundet. Hon är projektledare för En euro i taget och har skrivit boken med samma namn. 


Scouternas utmärkelsetecken. Workshopledare: Jens Back och Rasmus Weiss

Möteslänk i Teams här.

 Under utbildningen går vi igenom scouternas utmärkelseteckensystem. Samtliga tecken, deras kriterier för beviljandet och särdrag samt inbördes förhållande till varandra presenteras. De vanligaste fallgroparna i ansökandet redogörs och deltagarna får goda kunskaper att undvika dessa. Goda råd för att befrämja en god utmärkelseteckenkultur i kårerna ges och vi diskuterar hur man kan använda utmärkelsetecken som ledarskapets redskap.

Utbildningen leds av Utmärkelseteckenkommitténs ordförande Jens Back och kommitténs vice ordförande Rasmus Weiss.

9.45Mötesrummet öppnas
10.00Gemensam inledning
10.15-11.45Workshop 1 (se workshopparna i boxen ovan)
11.45-12.45Lunchpaus 
13.00-14.30Workshop 2 (se workshopparna i boxen ovan)
14.30-14.45Gemensamt avslut
 Paus
18.00-19.00FISSC:s FÖRSTA VIRTUELLA LÄGERBÅL

Gemensam lunch

Mellan workshopparna kommer det finnas möjlighet att laga gemensam lunch på distans över Teams. Vi lagar Dhal, en vegetarisk indisk rätt och försöker oss på Naanbröd samtidigt som vi samtalar kring mat och scouting. Receptet hittas nedan. Vi börjar klockan 11:45!

Dhal, indisk linsgryta

Receptet tar under 45 minuter att göra och ger fyra portioner, häng med så lagar vi lunch tillsammans!

Gör så här

  • Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
  • Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, spiskummin och kanel.
  • Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter.
  • Smaka av med salt och limejuice.
Till servering: Servera dhal med ris och naanbröd.

Ingredienser

1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander (malda korianderfrön)
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl torra röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime


Naanbröd

Recept för 12 naanbröd. Tillredningen tar ca. 60 minuter.

Gör så här

  • Lös upp jästen i vattnet (40°C). Blanda i sockret. Låt degvätskan stå tills det börjar skumma, ca 10 minuter.
  • Blanda i resten av de torra och därefter de våta ingredienserna.
  • Kör degen 10 minuter i matberedare (med stor degbunke) eller knåda den något längre för hand. Låt jäsa övertäckt på varm plats i 25 minuter.
  • Knåda degen ett par minuter och kavla ut till 12 platta brödkakor (för 12 bröd).
  • Stek bröden i olja på hög värme, 3-5 minuter per sida. När bröden fått fin färg och puffat upp något i volym är de klara. Servera bums.

Ingredienser

1 påse torrjäst (à 12 g)
5 dl vatten
1 dl socker
1 msk salt
1 kg vetemjöl
150 g smält smör
2 ägg
rapsolja

Lägerbål

Nya tider kräver moderna lösningar – välkomna med på FiSSc:s första virtuella lägerbål kl. 18.00-19.00!

Vi firar traditionellt lägerbål på okonventionellt sätt, med sånger, rop, tävling och eld, men på Teams. Ta på dig halsduken, värm upp stämbanden, tänd en brasa eller sätt dig vid levande ljus och öppna upp datorskärmen. Se till att ladda apparaterna och ta fram lägerbålshumöret!

Lägerbålet kräver ingen anmälan, så locka med vänner och familj och anslut er!

Möteslänk här – Fritt fram att sprida i era scoutnätverk!

Teknisk information

FiSScAkademin kommer att ta plats i Microsoft Teams, alla anmälda får en länk till sin e-post fredag 23.10. Om du inte från tidigare är bekant med Teams uppmuntrar vi dig att redan på förhand bekanta dig med verktyget. Ifall det uppstår tekniska frågor före och under evenemanget kan du vara i direkt kontakt med Emilia Blomqvist (emilia.blomqvist[a]scout.fi, 050 540 5067)

Har du frågor?

Något speciellt tema eller workshop du vill ha med på evenemanget? Kontakta stabschef Alma Lüttge (fornamn.efternam@scout.fi).

Länk till Facebookevenemanget

Bild: Eeva Helle