Kontakta dem som står i kö

Kärnmeddelande: 

Kommunicera modigt med vårdnadshavarna till barn som står i kö för att börja med scouting. Berätta åt dem om möjligheten att scouta som vuxen. Öppna upp kårens situation på ett trevligt sätt och i vilka uppgifter just ni skulle behöva flera vuxna.

Förbered dig med hjälp av dessa tips: 

 1. Gör uppdragsbeskrivningar på de uppdrag som du rekryterar till. Räkna inte med att alla direkt vill bli akelor, erbjud också mindre uppdrag.
 2. Tänk på att vuxna är intresserade av sin egen tidsanvändning. Berätta öppet och koncist vad det är som förväntas. Du hittar exempel på uppdragsbeskrivningar här.
 3. Skapa en sida för lediga uppdrag eller fundera på hur ni på ett enkelt sätt kan informera om även de små uppdragen för utomstående.
 4. Dela med dig solskenshistorier om när vuxna kommit med i kåren. Berätta även vad scouting erbjuder för en vuxen. Leta upp inspirerande erfarenheter från social media och kårens hemsida. Du kan även länka sådana från andra kårers, distrikts, FiSScs eller FS sidor.
 5. GÖR ÅTMINSTONE DETTA: Skicka ett brev eller ett e-postmeddelande till vårdnadshavarna till de barn som står i kö. Brevmall finns nedan.

Exempel på uppdragsbeskrivningar (på finska):

Brevmall av brev till vårdnadshavare till barn som står i kö:

 

Hej!

Just nu står det många blivande vargungar och äventyrsscouter i kö för att börja i vår kår. För att vi ska kunna erbjuda scouting som hobby åt alla behöver vi nya vuxna med i verksamheten. Skulle du vilja komma med som vargungeflockens akela (=gruppledare) eller som hjälpledare? Finns det kanske någon i din bekantskapskrets som kunde vara intresserad av en sådan uppgift?

Att fungera som akela för en vargungeflock fungerar som en motvikt i vardagen. Det är roligt och belönande. Det finns utbildning, stöd och ett färdigt program – ingen förväntas vara expert på uppgiften direkt! Om det här intresserar dig, hoppas jag att du är i kontakt med oss snarast så vi kan diskutera vidare och fundera på en hurudan roll som skulle passa dig bäst.

Tidigare scouterfarenhet behövs inte. Det går åt ett par timmar i veckan för att dra vargungeflockens möte och att planera dem. Ett par gånger i månaden är det utfärder på veckosluten. Det viktigaste är att du själv känner sig inspirerad och att du vill jobba med en barngrupp samt att du är intresserad av att lära dig nya saker.

Utöver det att scouting kan vara ett fint frivilligarbete för en vuxen (det möjliggör många barns hobby varje vecka) så är scouting även en fantastisk hobby för en själv!

Utöver själv hobbyn kan scouting ge dig bl.a.:

 1. Nya kunskaper
 2. Nya vänner
 3. Motvikt mot vardagen och nya erfarenheter
 4. En gemensam hobby med ditt barn
 5. Möjlighet till att leka, fåna sig och förverkliga roliga saker
 6. Erfarenheter av natur- och friluftsliv

Eftersom det är flera som vill komma med i vår kårs verksamhet än vad vi kan ta emot så har en vuxen som vill sträcka ut en hjälpande hand en säker plats i gruppen!

Jag ser fram emot att höra från dig,

Skriv in kontaktuppgifter där den vuxna med säkerhet kan nå dig. Om du själv inte gärna pratar så mycket, be då om hjälp av någon i kåren. (Minimi en e-postadress, men att också lämna ett telefonnummer är att rekommendera.)

Du kan även bjuda in vårdnadshavarna till ett evenemang som sker snart. Det ska vara något som det är lätt att delta i med låg tröskel, exempelvis kårens kvällbål, en reflexstig eller något annat trevligt. För vuxna är det viktigt att få information om tidpunkten i förväg. T.ex.:

Du kan också komma och träffa oss i vår möteslokal, dvs. kårlokal, om två veckor, tisdagen den xx.xx, kl. 18.30. Då är kårens övriga vuxna också på plats. Vi ordnar en egen kockutmaning och håller grillen varm. Välkommen!


Bild: Michael Bußmann på Pixabay