Snabba tips för vuxenrekrytering

För rekrytering av nya vuxna finns det många saker som kan göras även på kort tid. Här kan du plocka snabbtips som passar din kår bäst.

På tio minuter hinner du

 • Posta en trevlig bild på kårens Facebooksida och samtidigt berätta vilka uppgifter ni just nu behöver hjälp med och välkomna med nya personer till kåren.
 • På ett ledarmöte be varje ledare skicka ett rekryteringsmeddelande till en kompis som ännu inte är scout.
 • På ett ledarmöte be varje ledare tänka på en kårmedlem som är bara sporadiskt mer i kårens verksamhet och skicka en inbjudan till hen till kårens nästa evenemang.
 • Komma överens med gruppledarna om att var och en under hösten/våren håller i ett möte dit varje gruppmedlem kan ta med en kompis.

På trettio minuter hinner du

 • Ringa till åtminstone två gamla scoutkompisar och fråga om de vill börja hålla möten för vargungeflocken. Du kan inte veta svaret innan du frågat.
 • Skriva ett anslag till kårens e-postlista, listan för vårdnadshavare, Facebook och hemsidan: ”Vargungeflocken som börjar sin verksamhet i början på september har ännu plats för barn som är födda 2012!”. Det finns alltid intresserade småsyskon, grannar och kompisar.
 • Be varje gruppledare i kåren skicka ett meddelande åt barnen och deras vårdnadshavare där du berättar att det ännu finns plats för några typer. Ta med de engagerade kompisarna till nästa möte!
 • Om det står villiga vargungar på kö utanför kårlokalen, men det inte finns tillräckligt med vuxna att ta hand om dem alla, skicka då ett rekryteringsmeddelande till kårens e-postlista, lista för vårdnadshavare, Facebook och hemsidan. Prata även med vårdnadshavarna till de barn som står i kö, kanske någon av dem kunde tänka sig att börja som VU-ledare? Kom ihåg att en femtedel av alla finländare har någon gång varit scout, det är med andra ord rätt sannolikt att det finns gamla scouter bland vårdnadshavarna!

På tre timmar hinner du

 • Skriva och layouta (gör det själv, eller använd dig av materialbankens fina botten) ett reklamblad och ringa områdets rektorer och fråga om du får dela ut dem i skolorna. Lägg med åtminstone detta i reklamen: Vad är scouting, Varför lönar det sig att komma med och Såhär kommer du med. Du kan helt kallt kopiera färdiga texter från färdiga scoutbroschyrer och från nätet och du använda exempelvis fartfyllda bilder från lägret. Det lönar sig inte alltid att uppfinna hjulet på nytt.
 • Printa coola scoutaffischer från scouternas materialbank, köp häftstift och cykla till områdets butiker, församlingsutrymmen, parker, caféer och bibliotek och häng upp affischerna på anslagstavlorna där. Du kan göra affischer som är riktade till vuxna och som är riktade till barn. I båda fallen lönar det sig att skriva ut en tydlig inbjudan till ett evenemang eller till öppna dörrars dag på kårlokalen.
 • Gå på kaffe med en god kompis som ännu inte är scout och berätta om dina scoutäventyr på ett så engagerande sätt att hen gärna kommer med som gruppledare redan nästa vecka. Se till att den nya vuxna kommer med i ledargänget och anmäler sig exempelvis till akela- och Välkommen till scouting-kurserna.
 • Kartlägg områdets sommar- och höstevenemang. Ordnar t.ex. byaföreningen, skolorna, shoppingcentret eller idrottsföreningen något lämpligt evenemang där ni kunde delta för att synliggöra scouting? Maila arrangörerna och fråga om möjligheten att delta. Boka ett marknadsföringspaket av FiSSc samt ett datum i ledarkalendern. Enkelt, inte sant? Glöm även alla traditioner som är huggna i sten. Det går bra att börja en ny flock på andra tidpunkter än i början på september.

 

Bild: M.Maggs på Pixabay