Kväll för vårdnadshavare

  1. Bjud in dem, föräldrarna och vårdnadshavarna. I tid. Skicka med lappar hem, ge den t.ex. åt en vårdnadshavare som hämtar sitt barn från ett scoutmöte. Skicka e-post till de vårdnadshavare som finns i Kuksa.
  2. Visa hur vi scoutar. Ta med dem tillflockmöte, grillkorv tillsammans eller bjud in dem på en utfärd på en fredagskväll. Ge dem en tändsticksask, en kniv eller vad det är ni sysslar med och se till att de också är med och gör.
  3. Presentera er! Presentera alla ledare. Då vårdnadshavaren ser era ansikten och kan koppla dem med utfärdslapparnas underskrifter skapas bekantskap. Bekantskap i sin tur skapar förtroende. Förtroende skapar vad som helst!
  4. Berätta om scouting. Du kan visa din favoritvideo på FiSScs Youtube-kanal. Visa bilder på från verksamhet. Berätta om kårens kanaler på social media. Vårdnadshavarna kan genast börja följa dessa.
  5. Berätta om grundläggande saker så som läger och utfärder. Berätta vad det lönar sig att packa med till en utfärd. Varför det är viktigt att skriva namn på sin utrustning, varför vindtäta kläder inte passar som regnplagg, varför det inte lönar sig att packa med flera kilo matsäck. Berätta att det är lättare att bära sina grejer om de får plats i en ryggsäck. Det är många vårdnadshavare som inte kan föreställa sig vad det innebär att vara utomhus hela tiden på ett läger eller vad ”kläder enligt väder” betyder.
  6. Berätta om kåren, om situationen i den och om era vanor. Om kåren har någon stor utmaning som t.ex. ledarbrist, problem i kårlokalen, brist på pengar eller ett byggprojekt av en bastu på scoutstugan, berätta då också om dessa. Någon kanske är villig att hjälpa till.
  7. Låt vårdnadshavarna fråga fritt. Ni har svaren. (Och om så svåra frågor uppstår, att ni inte vet svaret, ge då FiSScs eller distriktets nummer!)
  8. Bjud in vårdnadshavarna till verksamheten. Berätta att scouting är för alla och att det finns något att göra för var och en. Berätta för dem att de behövs. Låt dem höra exempel på vad de kunde göra eller vad ni behöver hjälp med. Bjud in dem på en utfärd, till ett möte eller till lägret. Kom ihåg att upprepa inbjudan i utfärdsbrevet. Som för alla andra är det enklare för vårdnadshavarna att komma med i verksamheten och gänget om de bildar en egen grupp där de tillsammans kan lära sig om scouting och göra tillsammans. Med andra ord – se till att skapa en bra fiilis på kvällen för dem! Skicka med en lapp med alla kommande datum, utfärder, läger, kårevenemang, allt.
  9. Bilda en syskonring som avslutning. Det skapar en bra stämning för scouterna, varför inte även för vårdnadshavarna?
  10. Berätta ännu till slut vart de intresserade kan komma med nästa gång.

Lämna inte kommunikationen endast i en kväll för vårdnadshavarna. Vilken kanal fungerar bäst i er kår? Hemsidan, en blogg, er Facebookgrupp eller -sida, e-postlista, nyhetsbrev eller något annat?

Det var förresten en kår som en gång planerade en kväll för vårdnadshavare. Sedan ändrades namnet till kväll för vuxna och även andra vuxna på orten bjöds in! Äventyrsscouterna gjorde affischer som hängdes upp i butikerna, på biblioteket, i lekparker och andra platser där det rör sig folk. Jag vet inte hur det gick sedan, men idén är så fantastisk att det lönar sig att plagiera den! En annan kår ordnade en klättringskväll för alla vårdnadshavare. Det resulterade i att några nya vuxna kom med i verksamheten.

Material:

 

Bild: LidiaSt på Pixabay