Ledarbrev 1/2023

Årets första ledarbrev är här med aktuellt för alla FiSSc:s ledare! Vi har delat in infobrevet i fyra huvudkategorier för att hjälpa dig hitta det som kan tänkas intressera just dig!

AKTUELLT FÖR ALLA

Söker du extraknäck för våren och sommaren?

Är du en organiserad fixare som är bra på kommunikation och administration? FiSSc-kansliet söker tillfällig projekt assistens för att främst stöda lägeradministreringen. Kontakta verksamhetsledare Jonna (050 3535 037, jonna.sahala@scout.fi) om du är intresserad och vill höra mer!

FiSSc söker en person som har tid att ge minst 10 h/vecka gärna genast och under sommaren, arbetsrytmen och mängden kan variera och avtalas om skilt. Du har möjlighet att ibland arbeta från Scoutstationen och däremellan per distans. Du är systematisk och noggrann och kan arbeta i grupp och för dig själv. Du är orädd vad gäller kommunikation och vill lära dig nytt både vad gäller tekniska färdigheter och projektadministration. Vi erbjuder dig omväxlande arbetsuppgifter, en trevlig arbetsmiljö, insyn i hur organisationen och scoutingen funkar på förbundsnivå.   

En miljon soppåsar

Under våren deltar Finlands Svenska Scouter i kampanjen En miljon soppåsar. Kampanjen ordnas av Yle och målet är att samla in så mycket skräp att de fyller en miljon soppåsar.

Det är enkelt att delta i kampanjen: ta med skräpplockare, handskar och en tom påse. Gå ut och börja plocka skräp! Du kan samla skräp på egen hand eller varför inte ordna ett gemensamt städtalko för hela kåren? Bjud gärna med kompisar och grannar. Sätt det insamlade skräpet i kärlet för blandavfall och skriv efter det in antalet soppåsar ni samlat på webbsidan svenska.yle.fi/miljonsoppasar.

Kom med och gör en god gärning för vår miljö och omgivning!

Läs mera om kamoanjen: https://svenska.yle.fi/s/om-miljon-soppasar

Svara på enkäten Bästa stället att göra frivilligarbete!

Vi ber alla scouter över 18 år att svara på enkäten Bästa stället att göra frivilligarbete. Enkäten är din chans att berätta om dina upplevelser av att vara scoutledare. Med hjälp av svaren kan vi fortsätta arbetet med att förbättra verksamheten i din kår och på hela scoutfältet. Enkäten skickas per e-post till alla scouter som fyllt 18 år och är öppen fram till 17.5.

Om fem eller fler personer inom kåren har svarat på enkäten får ni ta del av det egna resultatet. Men om kåren har färre än fem som svarat får ni bara ta del av medeltalet bland alla som svarat på enkäten i FiSSc. Det lönar sig alltså att påminna era medlemmar över 18 år att komma ihåg att svara på enkäten!

Länk till enkäten 2023: https://link.webropolsurveys.com/S/1AA51C3C0C6F79EA

Läs mera om Bästa stället enkäten på: scout.fi/bastastallet

Sjöscoutens checklista inför sommaren

Är du roverscout/ledare i en kår som har sjöverksamhet? Då kan det löna sig att hastigt kolla igenom nedanstående lista och se om du har koll på din utbildning och dina certifikat:

Sjöinformation 2023 med viktig info, påminnelser och instruktioner för kårerna fanns med i kårposten som skickades i mars. Om du också vill läsa infon så hittar du den på scout.fi: https://www.scout.fi/wp-content/uploads/2023/03/Sjoinformation-2023.pdf (i slutet av april får kårens chefstrio och båtsfogde kårspecifik sjöinformation)

KISC 100 år – ansök om Irres internationella fond

I enlighet med Irene ”Irre” Graevenitz (1907-2009) testamente stöder förbundet nu och i framtiden flickscoutarbetet och internationell aktivitet. Ett stipendium lediganslås för en kvinnlig scoutledare i åldern 18-28 att ansökas för internationell scoutverksamhet, som till exempel vistelse på ett scouthem.

I år har du till exempel en unik möjlighet att delta i 100 års festligheter på Kandersteg International Scout Centre (KISC). I juli-augusti arrangeras jubileums Jamboree. Även ansökan om att få delta som volontär under hösten är nu öppen (DL 30.4)! Ansök om en plats här.

Aktivt scoutledarskap och scoutledarfullmakt ses som meriter. En fri ansökan och en plan för resan/vistelsen ska bifogas. Summan för stipendium är maximalt 2000 euro. Referens av annan scoutledare bifogas ansökan.

Obligatoriska bilagor till ansökan:

• Fri ansökan med reseplan

• Referens av annan scoutledare

AKTUELLA EVENEMANG OCH UTBILDNINGAR

Du gör redan en massa för andra – vad vill du göra för dig själv? Här nedan har vi plockat ut kurser och evenemang som vi tror att kan stöda just dig som ledare antingen i ditt uppdrag eller helt bara i din utveckling som människa. Kom med och möt andra likasinnade, bli inspirerad och lär dig något nytt!  (Alla FiSSc:s utbildningar och evenemang hittar du i händelsekalendern på scout.fi)

HeSS – ledarseglats och chill på Mjölö 27-28.5

Kvällen kommer att vara ofattbart ljus, bastun fuktig och varm, sanden sval på stranden. Det kommer att dofta Brieburgare och lite rök från elden. På söndag blir det brunch när du kryper ur sovsäcken. Evenemanget öppet också för andra än HeSS-kårernas ledare.
Mer info på: https://hess.fi/start/view-73908-94143

På rätt köl – båtlagstävling strax före Nothamn 26.7

På rätt köl är en tävling för båtlag ombord på kårernas båtar. Tävlingen ordnas i närheten av Nothamn, så det lönar sig att segla iväg mot Nothamn en dag tidigare så man hinner med på tävling. Också om du inte har ett eget båtlag kan du anmäla dig; arrangörerna strävar efter att hitta ett båtlag åt dig att delta på (men kan såklart inte garantera nåt.) Mer info på: https://www.scout.fi/event/fissc-pa-ratt-kol-personanmalning/

UtePaddel – härlig paddling i den vackra skärgården 18-20.8 i sydvästra Finland

En kurs i sjövett, paddlingsteknik och säkerhet i paddling för explorerscouter, roverscouter och ledare. Mer info på: https://www.scout.fi/event/fissc-utepaddel/   

Ledareldar anmälan öppen till 4.5!

Anmäl dig till Ledareldar 25.–27.8, senast 4.5.2023.  Anmälan görs via webbsidan johtajatulet.fi. På Ledareldar får du lära dig nytt om ledarskap medan du kopplar av, blir inspirerad och har roligt tillsammans med nya och gamla vänner. Var och en deltar utgående från sitt eget perspektiv och för sin egen skull, för att själv ta med sig något hem. Har du tips eller önskemål gällande program/workshoppar till Ledareldar, delge dem här.

Tvåspråkig Grundutbildning för scoutledare tillsammans med Lounais-Suomen Partiopiiri. OBS! Anm.DL 31.5 

Del 1 går av stapeln 15-17.9 och del 2 äger rum 24-26.11. Utbildningen ordnas i Åboland (närmare plats meddelas senare). För dig som är eller kommer att fungera som scoutledare. Den här utbildningen är något som hör till alla scouters scoutstig! 
Läs mer och anmäl dig här!

Höstens scoutledarträffar

Kom och träffa ledare från de andra kårerna i ditt närområde. Dela med dig av dina idéer och erfarenheter, få pinfärsk information om vad som är på gång i förbundet just nu och eventuellt nytt material. En chans att planera samarbeten, utbyta tips och information, eller ställa frågor och komma med önskemål till anställda och förtroendevalda.

Under hösten 2023 ordnas följande scoutledarträffar:

  • 12.8 på Åland
  • september i Åbo (datum klarnar senare)
  • 14.9 i Helsingfors
  • 16.9 i norra Österbotten
  • 17.9 i södra Österbotten

Ledardagar 27-29.10

27-29.10 är det dags för FiSSc:s Ledardagar och höstmöte. Ledardagarna är öppna för explorerscouter, roverscouter och äldre ledare – det erbjuds roligt, intressant och givande program. Ledardagarna ordnas på Linnasmäki i Åbo. Observera att i år hålls förbundets höstmöte på lördagen och även explorerscouter är varmt välkomna med på Ledardagarna. Mer info om programmet och anmälningen kommer i händelsekalendern senare i vår, men boka in veckoslutet redan nu och locka med dig dina ledarkompisar.   

Första hjälpen-utbildningar

FiSSc ordnar två Första hjälpen-kurser i september; den ena ordnas 16-17.9 i Nyland och den andra ordnas som hybridkurs; halva kursen som webbkurs på egen tid under september och andra halvan 23.9 i Åbo. (Dessutom ordnas en kurs 18-19.11 i Vasa.) Kolla också in HeSS första hjälpen-kurser. Mer info om alla dessa hittar du i händelsekalendren på scout.fi.

Vi arrangerar också mycket mer! På scout.fi/handelsekalender kan du fynda fler evenemang och anmäla dig!

På www.scout.fi (För kårer -> Evenemangsinfo -> Evenemangsinfomejl inför 15.1.2023) Hittar du Evenemangskatalogen 2023, åldersgruppsblad mm.

AKTUELLT FÖR KÅREN

Storfiskaren – ännu hinner ni anmäla er med i tävlingen!

Redan nu är kampen om vinsten i Storfiskaren 2023 stor! Tror ni att Jakobstads flickscouter eller Korsfararflickorna tar hem vinsten för mest ökat medlemsantal? Eller kanske ni vill ge er in i kampen, för inte kan väl en pyttekår i Jakobstad göra mer tillväxt än ni?

Vi har också den rafflande kampen mellan Brobyggarnas och Åfararnas familjescouting. Brobyggarna ligger för tillfället bättre till i och med att de redan börjat sin verksamhet. Tror ni att Åfararna under hösten hinner knappa in?

I Pargas planerar Skärgårsvandrarna ett maffigt rekryteringsevenemang som kan stjälpa det för allihopa eftersom de kanske kommer gå in som vinnare i alla kategorier! Hur ska vi stoppa en sådan kupp i tävlingen?

Så många frågor och ett enda svar: Ge er in i kampen!

Har ni en ny kårstyrelse – eller är du ny i ditt styrelseuppdrag?

Vad är skillnaden mellan en registrerad och en oregistrerad förening? Vem fattar beslut i föreningen? Vilken information finns i stadgarna? Hur upplöser man en förening? Vilka skyldigheter och rättigheter har medlemmarna? Frågorna kan vara många – Föreningsresursen har svar till det mesta gällande hur en förening ska drivas. Ta en titt på de nya webbsidorna för Föreningsresursen där innehållet kategoriserats och strukturerats på ett nytt sätt så att det är lättare att hitta svar på frågor.

Kom ihåg inför sommarens evenemang

Skriv in era nya medlemmar i Kuksa före 15.6. På så sätt är alla försäkrade inför sommarens evenemang. Om ni tillåter kompisdeltagare på t.ex. kårens sommarläger/seglatser, bör dessa finnas med bland de anmälda i Kuksa evenemanget eller inskrivna som “tillfälliga medlemmar” i kårens medlemsregister i Kuksa. Då gäller även scoutförsäkringen för dessa. Hör av er till frida.lundberg@scout.fi om detta känns obekant och din kår behöver veta mera!

Om kåren inte använder Kuksa för sina evenemangsanmälningar bör ni anmäla ert sommarläger till frida.lundberg@scout.fi. Vi behöver veta; kår, datum, plats och kontaktuppgifter till lägerchefen. OBS! De kårer som använder Kuksa för anmälningen behöver inte göra en skild sommarlägeranmälan. Vi hittar vid behov då de uppgifter vi behöver i medlemsregistret.

När har du senast kollat igenom Säkerhetsföreskrifterna? Om ditt svar är aldrig eller länge sedan, ta då en titt på dem före sommaren på issuu.com

Har alla ledare (gruppledare över 15 år) utfört webbkursen Tryggt tillsammans?

Medlemsavgifter 2023 – Rat 2

Medlemsavgifternas Rat 2 har fakturerats och skickats till kårekonomerna. Visst har din kår redan fakturerat avgifterna av era medlemmar. Om inte uppmuntrar vi er att göra det snarast så att ni får in betalningarna av alla era medlemmar. Behöver ni faktureringshjälp? Ni vet väl om att ni kan boka tid med Frida för fakturering via Kuksa! Hör av dig om det här är ett alternativ ni vill testa på!

Ni har väl inte missat att FiSSc har en arbetsgrupp som för tillfället utreder hela FiSSc:s medlemsavgiftsuppbärning och funderar på eventuella lösningar för hur detta görs i framtiden. Gruppen håller som bäst på att ringa runt alla kårekonomer för att höra era åsikter i ärendet och för att få en inblick i hur FiSSc kårerna i praktiken sköter indrivningen. Passa på att delge oss er åsikt i ärendet!

AKTUELLT FÖR ÅLDERSGRUPPSLEDAREN

Kvällste 2.5 om åskådningar och andlighet i scoutingen

Vad i scoutingen ger dig inre frid? Är det kopplat till tro? till naturen? till gemenskapen?

Åskådningsfostran och andlighet har en viktig roll i scoutprogrammet. Hur gör du som åldersgruppsledare för att ta upp dessa teman med din grupp? Känns det enkelt? Eller svårt? Eller ignorerar du helheten för att det känns för komplicerat? För känsligt? För konfliktfyllt?

FRANS:arna* Jenny och Milja ordnar tillsammans med FiSSc:s programgrupp ett kvällste där vi talar om varför det är viktigt, hur kårerna kan göra, hur man kan beakta olika åskådningar i gruppen och vilken hjälp församlingen har att erbjuda.

Kvällsteet ordnas online 2.5 kl.20-ca 21. Ingen anmälning behövs. Mer info på: https://www.scout.fi/nu/fisscakademin/kvallste/

*) en FRANS är en anställd inom församlingen som har scouting som en av sina arbetsuppgifter

Åldersgruppsövergång

Snart är vårterminen slut och många scouter har sina sista möten i sin nuvarande åldersgrupp och förbereder sig på att börja i nästa. Har ni redan en tradition och en ceremoni för det i kåren? Eller behöver ni kanske skapa en? Ett möte eller en utfärd? Tillbakablickar, framtidsvisioner, utmaningar.
I scoutprogrammets aktiviteter finns tips på hur man till exempel kan göra (alla åldersgrupper har minst en aktivitet kring övergången från tidigare och till följande åldersgrupp). På scoutprogrammet.fi hittar du aktiviteter och tips genom att söka på övergång eller uppflyttning.

Kom ihåg att dela ut åldersgruppens sigill (avslutande märke) som en del av övergången.

Programsatsningens tips

Programsatsningen Från ord till handling innehåller bra grejer som ni kan göra nu i slutet av våren eller början av sommaren som är både roliga och givande och samtidigt bra för miljön:
– ordna ett talko för att rensa bort invasiva växter eller städa en strand (det senare kan också kombineras med en miljon soppåsar-kampanjen)

– anlägg en köksträdgård
– uppmärksamma internationella mensdagen med att sy tygbindor

– bygg insektshotell

– med mera; fler tips och noggrannare anvisningar finns på: https://partio-ohjelma.fi/aktuellt/fran-ord-till-handling-programsatsning-2022-2023/handlingar-ar-2023

Åldersgruppsledarens viktigaste verktyg:

  • scoutprogrammet.fi: sidan med allt scoutprogrammaterial samlat på samma sida; aktiviteter, tips, programmaterialpaket, färdiga möten etc.
  • Kompassen: det digitala aktivitetskortet som hjälper kåren att hålla koll på vem som har gjort vad i kåren. Själva kompassen hittas på kompassi.partio.fi ; beskrivningar på hur man tar ibruk och använder kompassen finns på scout.fi/kompassen. Utbildningskvällar ordnas ca en gång per termin.