Kårpost 6/2022 (Ledarbrev 2/2022)

Innehåll

 • AKTUELLT FÖR ALLA 
 • AKTUELLA EVENEMANG OCH UTBILDNINGAR 
 • AKTUELLT FÖR KÅREN 
 • AKTUELLT FÖR ÅLDERSGRUPPSLEDAREN 

AKTUELLT FÖR ALLA 

Hänt på höstmötet 2022  

Höstmötet är det viktigaste tillfället för gemensamma beslut i förbundet. I år samlades representanter på Norrvalla med fullmakt från 29 kårer för att besluta om förbundets nästa års verksamhet och för att välja en förbundsstyrelse för kommande år.   

FiSSc:s styrelse 2023 ser ut så här: 

 • Scoutchef Laura Nieminen-Eriksson, Kyrkslätt Scouter (2023-2024) 
 • Vice scoutchef Didrik Lundsten, St. Simons Sjöfararna (2023-2024) 
 • Vice scoutchef Matilda Wenman, Helsingfors Scoutkår Spanarna (2023-2024) 

Styrelsemedlemmar: 

 • Alma Lüttge, Scoutkåren Vasa Korsfarare, Sjöscoutkåren Sailors (2023) 
 • Petra Lapela, Flickscoutkåren Åbo Vildar (2023) 
 • Laura Oksanen, KFUM:s Scouter Kamraterna (2023) 
 • Joonatan Penttinen, Sjöscoutkåren Wasa Fyrvaktare (2023-2024) 
 • Vilja Vihervuori, KFUM:s Scouter Kamraterna, Harjunalustan Siniveljet (2023-2024) 
 • NN, väljs på extra höstmöte 1.12.2022 (2023) 
 • NN, väljs på extra höstmöte 1.12.2022 (2023) 

Läs mera om beslut som tagits på höstmötet i Vörå på adressen: https://www.scout.fi/nyheter/hant-och-beslut-tagna-pa-fisscs-hostmote-30-10-i-vora/ 

Styrelsen ska ännu enligt mötesbeslutet kompletteras med två personer, styrelsens storlek fastställdes till tre ordföranden plus sju ledamöter. Ett extra höstmöte arrangeras 1.12 kl. 17.30 för att tillsätta dessa. Läs mera om extra medlemsmöte på adressen scout.fi/höstmöte22 

Lediga uppdrag i kåren och FiSSc 

Är du taggad på scouting även utanför den egna kåren? Nu har du möjlighet att bli en av FiSSc:s förtroendevalda för 2023. Att vara förtroendevald kan ge inspiration, många nya idéer och erfarenheter som du kan ta med dig till kåren. Dessutom får du nya scoutvänner och kontakter i hela Svenskfinland.  

I uppdragsbörsen på scout.fi finns alla lediga uppdrag i FiSSc – ansökningstiden för förtroendevalda 2023 har förlängts till 8.12. Där finns stora och små uppdrag av alla de slag. Det går också att lämna in en öppen ansökan till förtroendevald om du vill syssla med scouting på förbundsnivå, men inget av de lediga uppdragen känns helt rätt för dig. Se scout.fi/uppdragsborsen 

Upplevelser och utmaningar – Kom med i en stab! 

I uppdragsbörsen hittar du också en hel drös med stabsuppdrag; dvs uppdrag som ledare/utbildare på FiSSc:s kurser och evenemang. Att vara med i staben för en utbildning eller ett evenemang är ofta lika givande, lärorikt och roligt som att själv delta. Stabsuppdrag finns på allt från Spejardagar till lerdarskapsutbildningar. Du kan alltså säkert hitta ett stabsuppdrag som innehåller just den nivå av utmaning som du söker. Se scout.fi/uppdragsborsen 

Nothamn VIII ordnas nästa sommar 

I juli-augusti månadsskiftet sommaren 2023 blir det Nothamn VIII. Kåranmälan är stängd och vi kan gladeligen berätta att vi har 31 st FiSSc-kårer anmälda och estimatet för nästa sommarens läger ligger kring 700 deltagare!  

Enskilda scouternas anmälning kommer vara öppen 1.2-30.3.2023. Anmälningslänk till evenmanget publiceras i FiSSc:s händlesekalender och på lägrets webbsida. Minderåriga deltagare anmäls av sin vårdnadshavare. Kontrollera att ni i kåren har vårdnadshavare ifyllda för era minderåriga scouter. FiSSc fakturerar deltagaravgiften efter anmälningstiden i april.  

Vi har lediga uppdrag i uppdragsbörsen som du gärna får titta igenom och fundera ifall det finns något för just dig! I uppdragsbörsen finns också en öppen ansökan för dig som vill vara med, men just nu inte hittar något passligt i uppdragsbörsen. Fyll i ansökan för “öppen uppdragsansökan” så kontaktar någon från staben dig.  

På adressen scout.fi/nothamn hittas alltid den senaste informationen och aktuellaste nyheterna angående lägret.

OBS! Kår påväg på Nothamn; kolla också i sjörådets checklista för hur ni får båtar och certifikat i skick inför lägret (under Aktuellt för kåren) 

Nominera årets skeppare 

Har ni i kåren en ledare som skeppar fantastiska seglatser för kårens scouter och som hjälper och inspirerar scouterna att lära sig och utvecklas? Nominera personen till utmärkelsen Årets skeppare! Utmärkelsen finns i två kategorier; Årets kårbåtsskeppare som delas ut till en duktig skeppare i kårerna, och Årets Navigatorskeppare, som delas ut till någon som skeppat ombord på skolningsbåten s/y Navigator.

Läs mera om kriterierna för båda utmärkelserna och nominera dina kandidater! Nomineringstiden för Årets skeppare 2022 är 1.10.2022-31.1.2023. 

Köp Scouternas immateriella julklapp!  

Visste du om att vi i scouterna säljer immateriella julklappar? Har du en vän som redan har allt? För 25€ eller 65€ kan du bidra till att ett mindre bemedlat barn kan delta i scoutverksamheten under ett år! Med hjälp av ditt understöd kan vi erbjuda hobbyverksamhet och upplevelser för allt fler. Medel som samlas in till Scoutingens vänner fonden används till medlemsavgiftsbefrielser, utrustningspaket och lägerstipendier för mindre bemedlade medlemmar. Ge en immateriell julgåva, som möjliggör detta!  

Irres Internationella fond

I enlighet med Irene ”Irre” Graevenitz (1907-2009) testamente stöder förbundet nu och i framtiden flickscoutarbetet och internationell aktivitet. Ett stipendium lediganslås för en kvinnlig scoutledare i åldern 18-28 att ansökas för internationell scoutverksamhet, som till exempel vistelse på ett scouthem.

Aktivt scoutledarskap och scoutledarfullmakt ses som meriter. En fri ansökan och en plan för resan/vistelsen ska bifogas. Summan för stipendium är maximalt 2000 euro. Referens av annan scoutledare bifogas ansökan.

Obligatoriska bilagor till ansökan:

 • Fri ansökan med reseplan
 • Referens av annan scoutledare

Ansök om understöd senast 30.11.


AKTUELLA EVENEMANG OCH UTBILDNINGAR

Du gör redan en massa för andra – vad vill du göra för dig själv?

Här nedan har vi plockat ut kurser och evenemang som vi tror att kan stöda just dig som ledare antingen i ditt uppdrag eller helt bara i din utveckling som människa. Kom med och möt andra likasinnade, bli inspirerad och lär dig något nytt!  (Alla FiSSc:s utbildningar och evenemang hittar du i händelsekalendern på scout.fi) 

UTBILDNINGAR FÖR ROVERSCOUTER OCH LEDARE 

Grundutbildning för scoutledare som vandring; Anm.DL 15.1.

Del 1, 19.2, Österbotten (närmare plats meddelas senare), Del 2: 18-21.5 (vandringdelen), antagligen i Österbotten (närmare plats meddelas senare)

För dig som är eller kommer att fungera som scoutledare. Den här utbildningen är något som hör till alla scouters scoutstig!  

Läs mer och anmäl dig

Utbilda dig i Psykiska första hjälpen – verktyg och metoder för en bättre psykisk hälsa och för att bemöta personer som mår dåligt. Viktiga kunskaper att ha i vardagen och som scoutledare:

Vidgade vyer och uteliv i Muonio – under vårvintern och försommaren ordnas två utekurser i Muonio nära scoutstugan Kåtan för roverscouter och ledare (UteFjäll också för explorerscouter).

Roverscout! Pricka in 12-14.5 i kalendern, då blir det Roversmäll i Esbo för scouter i roverscoutåldern; nya kunskaper, insikter och vänner!

Vi arrangerar också mycket mer! På scout.fi/handelsekalender kan du fynda fler evenemang och anmäla dig!

www.scout.fi (För kårer -> Evenemangsinfo -> Evenemangsinfomejl inför 15.1.2023) Hittar du Evenemangskatalogen 2023, åldersgruppsblad mm.

FS ordnar även bl.a. följande utbildningar som kan intressera dig! 

SCOUTLEDARFORTSÄTTNINGS-UTBILDNINGEN, TREKLÖVER-GILWELL (TG)  

 • TG 148 (på finska). Datum: 5 – 10.4.2023 och 14 -17.9.2023. Anmälan i januari 2023.  
 • TG 149 (på finska). Datum: 1 – 9.7.2023 och 3 – 5.11.2023. Anmälan i januari 2023.  
 • TG 150 “Yötön yö – Nattlös natt” (tvåspråkig, finska och svenska). Datum: 8 -14.6.2023 och 2-5.11.2023. Anmälan i januari 2023.  

Scoutledarfortsättningsutbildningen, Treklöver-Gilwell alltså TG, är ämnad för dig som fungerar som vuxen inom scouterna och som önskar förkovra dig i scoutverksamhetens målsättningar och metoder, utveckla dig själv som ledare samt föra vidare den finska scoutverksamheten. Innan du anmäler dig till utbildningen har du genomfört grundutbildningen för scoutledare och hunnit samla erfarenhet som scoutledare i kåren, FiSSc eller FS. Du har grundläggande kunskaper om utfärder och lägerliv och du har fyllt 22 år.  

Läs mera information om kurserna och instruktioner för anmälan!


AKTUELLT FÖR KÅREN

5 viktiga tips för våren  

Julen närmar sig och med den också vårens start. Inför vårstarten kan det vara bra att fundera på några saker. Här kommer mina bästa tips för en fungerande vår.  

 • Fyll upp de grupper där det ännu ryms med nån scout till. Marknadsför er i skolor, dagis och lägg upp affischer här och där på orten. Det är alltid roligare med en lite större grupp! 
 • Börja redan nu se över hur ni vill att er höst ska se ut. Fråga runt bland vårdnadshavare om de kan tänka sig att ställa upp till hösten som ledare. 
 • Planera in större evenemang och se över vilka resurser ni behöver för det.  
 • Kanske ni kunde ordna en familjedag eller rent av en hajk i kamintält i vår som är öppen för alla. Synlighet är viktigt!
 • Har ni skralt i explorergruppen kan ni höra med grannkårerna om ni kanske kunde ordna några större träffar gemensamt så de också får roligt program under våren. De är viktiga för er framtiden!

Väcker något av det här frågor eller ni har nåt mer att fundera på? Tveka inte att ta kontakt med medlemsutvecklingskoordinator Emma (emma.portman@scout.fi) eller med kårstödsgruppen. Vi finns här för er! 

Årsrapporten 2022 – DL 19.1.2023 och 31.1.2023

Kårchefen, programchefen, uppdragschefen, kårsekreteraren och medlesregisteransvarig får 6.1.2023 per e-post en länk till kårens förhandsifyllda årsrapport. Uppgifterna i den förhandsifyllda rapporten baserar sig på kårens uppgifter i medlemsregistret Kuksa 2.1.2023.

Årsrapporten är indelad i fyra delrapporter:

 • Kårchefens rapport, med frågor gällande ledarskap i kåren och dess verksamhetsomgivning
 • Programchefens rapport, med frågor om scoutprogrammet och hur det i praktiken förverkligas i kåren
 • Uppdragschefens rapport, med frågor gällande ledarresurser och ledarskapet i kåren, t.ex. utbildning och handslag för kårens ledare
 • Verksamhetsrapportering, med statistik gällande kårens utförda spår, aktiviteter, medlemsantal, utbildningar etc. Denna rapport innehåller förhandsifyllda uppgifter från Kuksa, som kåren korrigerar och kompletterar.

I samband med årsrapporten har ni i kåren möjlighet att uppge information gällande gruppverksamhet till kyrkans statistik. Deadline för att fylla i årsrapporten i det fallet är 19.1.2023. Om kåren inte har behov av att överföra uppgifterna till kyrkans statistiksystem är deadline för inlämnandet av årsrapporten 31.1.2023!

partio.fi/vuosiseloste 

Svenska kulturfonden understöd 2023

Svenska kulturfondens understöd för scoutkårer ansöks via Finlands Svenska Scouter r.f. Ansökningstiden är 1-31.1.2023. Stipendium kan ansökas för både projekt och ordinarie verksamhet. Verksamhetsbidrag kan sökas och beviljas vartannat år. Läs mera om förbundspaketets understöd.  

Kårer som år 2022 lyft understöd via Svenska kulturfondens förbundspaket bör lämna in en redovisning för hur understödet användes senast 30.11.2022 på adressen: https://link.webropolsurveys.com/S/EF0EE91F19D4B06A

Understöd från Waldemar von Frenckells stiftelse 2023

Understöd för scoutkårer från Waldemar von Frenckells stiftelse används år 2023 till att understöda kårprojekt som anknyter till scoutingens programsatsning Från ord till handling. Sista ansökningsdag är 28.2.2023. Understödet ansöks via Suomen Partiolaiset  – Finlands Scouter ry.  

Genom programsatsningen får scouterna bekanta sig med FN:s mål för en hållbar utveckling (Agenda 2030) och arbeta för en bättre värld. Programsatsningen uppmuntrar under år 2023 scouter att handla för en bättre värld i enlighet med målsättningarna i Agenda 2030. Läs mera om Frenckell-understödet 2023.

Kårer som år 2022 lyft Frenckell-understöd bör lämna in en redovisning senast 31.12.2022 på adressen: https://link.webropolsurveys.com/S/B61CA7CD3B7D08B1 

Medlemsavgiftsfakturering och -befrielse 2023

Fakturerar din kår medlemsavgifter via Kuksa? Känner du att du behöver hjälp med att få fakturorna skickade? Vill din kår komma igång med att fakturera via Kuksa? Glöm inte att du kan boka in en online- stund med Frida från kansliet både för att komma igång och för att skapa och skicka kårens fakturor. Hör av dig till frida.lundberg@scout.fi om du vill ha hjälp!

Medlemsavgifterna för år 2023 är:  

 • Medlemstyp 1: 59€ (oberoende av ålder, bör det finnas en medlem av medlemstyp1 i familjen, i övrigt alla medlemmar som fyllt eller fyller 17 år under faktureringsåret av medlemstyp 1)
 • Medlemstyp 2: 39€  (under 17 årig medlem, där det i familjen redan finns en medlem av medlemstyp 1)
 • Medlemstyp 3: 19€ (4-6 årig familjescoutmedlem, där den vuxna som deltar med familjescoutmedlemmen i verksamheten är medlemstyp 1) 

Medlemsavgiftsbefrielse 2023

Då ni skickar ut kårens medlemsavgiftsfakturor kom ihåg att berätta om möjligheten att ansöka om befrielse från medlemsavgift! Befrielse från medlemsavgift kan beviljas på ekonomiska-, hälsorelaterade- eller sociala grunder. Medlemsavgiftsbefrielse är i första hand avsett för minderåriga barn. Befrielse från medlemsavgift kan ansökas årligen under tiden 1.11- 15.6.

Kåren ska informera medlemmar och deras målsmän t.ex. i samband med medlemsavgiftsfaktureringen om möjligheten till medlemsavgiftsbefrielse. Anhållan görs alltid personligen av en myndig medlem eller av vårdnadshavare till en minderårig medlem via medlemsregistret Kuksa med eget eller vårdnadshavarens ScoutID. Ansökan behandlas konfidentiellt. Läs mera om medlemsavgiftsbefrielse.

Båtar och certifikat i skick inför Nothamn! 

Är ni påväg på Nothamn nästa sommar (eller planerar annars bara att segla sommaren 2023)? Då lönar det sig att redan nu kolla upp att era skeppare har certifikat och att era båtar är anmälda till FiSSc.  

Kort todo-lista:

 1. Kolla att era tilltänkta skeppare har de certifikat som behövs; om inte; skicka dem på FiSSc:s sjökurser under våren 2023 (gör detta nu, så ni hinner med till kursernas anmälningsDL 15.1)
 2. Finns er båt redan i FiSSc:s båtregister? Om inte; gör en båtanmälan (kan göras när som helst före lägret).
 3. Kom ihåg att besiktiga båten och skicka in kopia av besiktningsintyget (förslagsvis i juni 2023)

Läs mer i bilagan och kontakta sjörådet om ni har frågor eller behöver hjälp med att bena ut er certifikatsituation.

Bilaga: Båtar och certifikat – checklista inför sommaren 2022 

Kuksa – kårens to do´s före FiSSc fakturerar kåren 15.1

Det är igen dags för kåren att se över kårens medlemmar i Kuksa! Utgående från medlemsantalet i Kuksa 15.1.2023 faktureras kårens medlemmar för RAT1 och röstlängder för vårmötet räknas. Se även över era medlemstyper. Har ni flera medlemmar från samma familj (samma adress) som ni missat ge rabatt åt, eller tvärtom har familjemedlemmar som slutat i scouterna vilket gör att familjen inte längre är berättigad en familjerabatt.

Ta en titt på checklistan här! 


AKTUELLT FÖR ÅLDERSGRUPPSLEDARE

Skicka dina scouter på kurser och evenemang – sista anmälningsdag 15.1 

Spejardagar och UteVinter för spejarscouter. Gruppledarutbildning och båtförarkurs för explorerscouter. Ledarskapsutbildningar, psykiska första hjälpen kurser och mycket mycket mer!

Utvärderingsblanketternas frågor om var deltagarna i kurser och evenemang fått info om händelsen i fråga visar att kåren är den viktigaste förmedlaren av info om händelserna. Uppmuntra dina scouter att delta i FiSSc:s kurser och evenemang; det ger dem nya insikter, nya färdigheter, flera minnen och nya vänner!

Du kan använda dig av:

 • Evenemangskatalogen (postades till kårerna 17.11, och finns också på issuuu)
 • Åldersgruppsblad och infobreven som finns i Evenemangsinfomejlet (har skickats till kårernas chefer 19.11, och hittas också på scout.fi-sidan)

FiSSc gör också marknadsföring på instagram, Facebook och per whatsapp. Använd er gärna av inläggen i era egna kanaler! 

Från ord till handling 2023 

Programsatsningen från ord till handling går in på sitt andra år och 2023 är tanken att i kåren göra konkreta handlingar för hållbarhet, och att handlingarna sträcker sig utanför kåren och syns i ett större sammanhang; en kampanj för att minsta på vattenanvändning tillsammans med en annan förening, en utställning på ett café som uppmärksammar flickors ställning i världen, en öppen workshop kring att sticka varma tofflor, eller en utrustningsbytardag för att minska onödig konsumtion.

scoutprogrammet.fi finns en drös konkreta tips, och det är också fritt fram för kåren att hitta på egna projekt.

Programsatsningarna är ett-två år långa kampanjer för att lyfta upp ett delområde ur scoutprogrammet och i samband med det utveckla mer tips och innehåll för de delar av programmet som berör ämnet. Tidigare teman för programsatsningar har varit bland annat; åskådningsfostran och ledarskap.

Scoutprogrammets verktyg och kommande uppdateringar: 

Uppdateringar: Vargungeprogrammet uppdaterades på finska under år 2021 och översättningen till svenska sker som bäst. Det översatta programmet torde vara publicerat på scoutprogrammet.fi ungefär vid årsskiftet. Inför hösten 2023 kommer det också en uppdaterad version av vargungeboken Vargungens spår.

Ingen större uppdatering av programmet är på gång för tillfället på finska, så efter vargungeprogrammets uppdatering blir det en paus också på svenska.

Verktyg:

 • scoutprogrammet.fi: sidan med allt scoutprogrammaterial samlat på samma sida; aktiviteter, tips, programmaterialpaket, färdiga möten etc.
 • kompassen.fi: det digitala aktivitetskortet som hjälper kåren att hålla koll på vem som har gjort vad i kåren. Själva kompassen hittas på kompassi.partio.fi ; beskrivningar på hur man tar ibruk och använder kompassen finns på scout.fi/kompassen. Utbildningskvällar ordnas ca en gång per termin