Kårpost 6/2021 (Ledarbrev 2/2021)

INNEHÅLL

Årets andra ledarbrev är här med aktuellt för alla FiSSc:s ledare! Vi har delat in infobrevet i fyra huvudkategorier för att hjälpa dig hitta det som kan tänkas intressera just dig! Du kan även läsa ledarbrevet på scout.fi

  • AKTUELLT FÖR ALLA
  • AKTUELLA EVENEMANG OCH UTBILDNINGAR
  • AKTUELLT FÖR KÅREN
  • AKTUELLT FÖR ÅLDERSGRUPPSLEDAREN

AKTUELLT FÖR ALLA

Höstmötet 2021 valde ny styrelse

På söndagen 31.10 tog FiSSc:s höstmöte plats på Urhattu lägergård i Nokia. Förbundets medlemmar samlades för att diskutera vad som är aktuellt inom förbundet och besluta om verksamheten för år 2022.

På höstmötet valdes en ny styrelse för förbundet, FiSSc:s styrelse 2022 ser ut så här:

 • Scoutchef Filip Nyman, Scoutkåren Pojkarna (fortsätter)
 • Vice scoutchef Jens Back, Scoutkåren Vasa Korsfarare (fortsätter)

Styrelsemedlemmar:

 • Didrik Lundsten, St. Simons Sjöfararna (fortsätter)
 • Melina Weckman, Grankulla Scoutkår (fortsätter)
 • Anna Åkerman, St. Simons Sjöfararna, Wasa Fyrvaktare (fortsätter)
 • Alma Lüttge, Scoutkåren Vasa Korsfarare, Sjöscoutkåren Sailors
 • Irene Raphanel, Scoutkåren Åfararna r.f.
 • Petra Lapela, Flickscoutkåren Åbo Vildar
 • Laura Nieminen, Kyrkslätt Scouter (ej på bild)
 • Nicole Latini, Sjöscoutkåren Stormfågeln (ej på bild)

Totalt 24 kårer var representerade under mötet. Förutom stadgeenliga mötesärenden gjordes också ett utlåtande från mötet gällande tack till frivilligarbetare inom scoutingen. Läs utlåtande på scout.fi

Ännu hinner du söka som förtroendevald i FiSSc

Det behövs många personer som vill vara med och scouta på förbundsnivå nästa år. Kanske du är en av de? Gå in i Uppdragsbörsen på scout.fi och hitta ett uppdrag som passar dig. Sök uppdraget senast 28.11. Som förtroendevald i FiSSc får du vara med och påverka vad vi gör som förbund. Du får se en ny sida av scouting och uppleva gemenskap med andra förtroendevalda och med scoutledare från många olika kårer. Dessutom får din kår större insikt i förbundet och allt som FiSSc kan erbjuda kåren. Det är i alla kårers intresse att ha en ledare med som förtroendevald i FiSSc.

Undrar du var en förtroendevald är? Läs mer här.

Det finns garanterat ett uppdrag för alla!

Scoutfostran och program är området för dig som är intresserad av att jobba med att utveckla och upprätthålla scoutprogrammet, FiSSc:s evenemang, ute- eller sjöverksamheten:

 • Programgruppen
 • Utegruppen
 • Sjörådet

Vill du jobba med att förverkliga FiSSc:s utbildningar eller jobba för att skapa en scoutkultur med frivilliga som har hållbara uppdrag och är motiverade i sina uppdrag. Då är ett uppdrag inom området kompetensutveckling något för dig:

 • Utbildningsgruppen
 • Ledarstödsgruppen
 • Mentorgruppen
 • Utmärkelseteckenkommittén

Medlemsutveckling är området för dig som vill utveckla och ge direkt stöd till kårerna eller arbeta för mångfald inom förbundet:

 • Kårstödsgruppen
 • Mångfaldsgruppen

Intresserad av kommunikation, journalistik eller samhällspåverkan? Då är ett uppdrag inom området kommunikation och samhällsrelationer något för dig:

 • Scoutmedia: som chefredaktör för Scoutmedier får du leda arbetet kring det journalistiska webbinnehållet på scout.fi. Du behöver ingalunda vara en fullfjädrad journalist, den här posten funkar perfekt för dig som har ett intresse att växa i en journalistisk roll, lära dig att leda ett journalistiskt arbete eller som vill testa hur långt vingarna bär. Som chefredaktör för Scoutmedier har du också möjlighet att vara med och synliggöra scoutingen för resten av världen, framför allt till de som inte ännu är scouter.
 • Chefredaktör för Scoutposten: som chefredaktör för Scoutposten, Finlands Svenska Scouters medlemstidning, får du samarbeta och bolla idéer med både Scoutmediers chefredaktör och FiSSc:s kansli. Du behöver inte ha tidigare journalistisk erfarenhet, en vilja att utvecklas och att utveckla Scoutposten är mycket viktigare. Uppdraget som Scoutpostens chefredaktör passar dig perfekt om du vill lära dig mer om vad som behöver ske bakom kulisserna för att en tidskrift ska kunna bli till.
 • Sociala medier gruppen: om du är gillar att skapa innehåll för sociala medier kanske sociala medier gruppen är något för dig?

Är däremot samhällspåverkan och hållbarhetsfrågor är viktiga för dig, uppmuntar vi dig att söka uppdrag inom:

 • Samhällsgruppen
 • Hållbarhetsgruppen

I uppdragsbörsen hittar du också en hel drös med stabsuppdrag; dvs uppdrag som ledare/utbildare på FiSSc:s kurser och evenemang. Att vara med i staben för en utbildning eller ett evenemang är ofta lika givande, lärorikt och roligt som att själv delta. Stabsuppdrag finns på allt från Spejardagar och FiSScExplosioner till lerdarskapsutbildningar. Du kan alltså säkert hitta ett stabsuppdrag som innehåller just den nivå av utmaning som du söker. Kolla in uppdragsbörsen för mer info!

Mentorprogrammet 2022 – ansökan har öppnat!

Vill du fungera som mentor eller adept? Sök då till Finlands Svenska Scouters mentorprogram – Ansökningarna för 2022 har nu öppnat! En adept är en person som är motiverad att lära sig, utvecklas och reflektera kring sig själv. Mentorprogrammets syfte är att ge adepten ökad självinsikt som leder till mer medvetenhet om egna målsättningar, styrkor och utmaningar. En mentor är en person med erfarenhet av ledarskap som i mentorprogrammet fungerar som bollplank för scoutledaren (adepten). Mentorn och adepten diskuterar och funderar kring olika frågor som kan komma upp gällande ledarskap och annat relaterat under scoutuppdragets gång.

Sista ansökningsdagen är söndag 12.12.2021 kl. 23.59.

Bilaga: Plansch

Kajo anmälan sätter igång 1.12

Nästa sommar blir det läger, ett riktigt stort sådant! Anmälningstiden till Finnjamboreen Kajo börjar redan nästa vecka 1.12 och pågår fram till den 2.2.2022. All information gällande anmälningen hittar du på Kajos webbsida. Visst är du medveten om att deltagaravgiften betalas redan i samband med anmälningen? För att kunna anmäla dig till lägret behöver du ett ScoutID. Minderåriga deltagare anmäls av vårdnadshavare, med vårdnadshavarens ScoutID. Vill du åka på Kajo 2022, men din kår deltar inte? Behöver du hjälp med att hitta en lägerkår att bo med? Hör av dig till grannkåren eller hör dig för med Kajo-kansliet på adresen kajo2022@partio.fi för att hitta en lägerkår att bo med.

I samband med anmälan kan deltagare ansöka om stipendium. Stipendier beviljas i första hand på ekonomiska grunder. Läs mera om stipendier på adressen: https://kajo2022.fi/osallistujille/ilmoittautuminen/

Samhällspåverkan i Kåren – FiSSc:s kvällste 7.12

Tisdagen den 7.12 kl. 20.00-21.00 är det följande kvällste och det är också det sista för i år. Du har då möjlighet att koppla upp dig och höra om samhällspåverkan i kåren. Vad är samhällspåverkan? Varför är det viktigt att vi scouter engagerar oss i samhällsfrågor? Vad kan jag göra för att få min och min kårs röst hörd? Det är ett avslappnat tillfälle där du kan hänga med och bara lyssna, men du kan också välja att delta i diskussionen. Tillfället tar plats i Teams, möteslänk. Mera info om FiSSc:s kvällste hittar du här.

Psst, boka in vårens datum för FiSSc:s kvällste i din kalender redan nu:

 • 11.1 kl. 20-21
 • 1.2 kl. 20-21
 • 1.3 kl. 20-21
 • 5.4 kl. 20-21
 • 3.5 kl. 20-21

Nominera årets skeppare

Har ni i kåren en ledare som skeppar fantastiska seglatser för kårens scouter; som hjälper scouterna att lära sig och utvecklas och som inspirerar alla i kåren att utveckla sina seglingskunskaper? Nominera personen till utmärkelsen Årets skeppare! Utmärkelsen finns i två kategorier; Årets kårbåtsskeppare som delas ut till en duktig skeppare i kårerna, och Årets Navigatorskeppare, som delas ut till någon som skeppat ombord på skolningsbåten s/y Navigator.

Kriterierna för båda utmärkelserna hittar du på http://ansokan.scout.webbhuset.fi/arets_skeppare/ där du också kan nominera kandidater. Nomineringstiden för Årets skeppare 2021 är 1.10.2021-31.1.2022.

 Scouternas immateriella julklapp!

Visste du om att vi i scouterna säljer immateriella julklappar? Har du en vän som redan har allt? För t.ex. 25€ eller 65€ kan du bidra till att ett mindre bemedlat barn kan delta i Finnjamboreen Kajo! Med hjälp av ditt understöd kan vi erbjuda oförglömliga lägerupplevelser för allt fler barn och unga. Medel som samlas in till Scoutingens vänner fonden används år 2022 till Kajo-lägerstipendier. Ge en immateriell julgåva, som möjliggör detta!

Många bra programpunkter på Förening Non-Stop 12.2.2022

Förening Non-Stop är ett inspirationsseminarium för föreningsaktiva (dvs. till exempel kårledare). Förening Non-Stop ordnas digitalt lördag 12.2. Aktuella teman som svarar på konkreta behov och önskemålet. Bland de många programpunkterna finns bland annat Linda Mannilas inslag om digital delaktighet, Ann Sofi Backgren som talar om strategisk marknadsföring i form av storytelling, och Malin Lindholm (tidigare scoutchef i FiSSc) som talar om ledarskap i föreningar.

Att delta är gratis och definitivt inspirerande och värdefullt. Mer om programmet och om hur du anmäler dig hittar du på adressen www.festival.fi. Förening Non-Stop ordnas av Finlandssvensk Festivalförening.

IRRES INTERNATIONELLA FOND DL 30.11

I enlighet med Irene ”Irre” Graevenitz (1907-2009) testamente stöder förbundet nu och i framtiden flickscoutarbetet och internationell aktivitet. Ett stipendium lediganslås för en kvinnlig scoutledare i åldern 18-28 att ansökas för internationell scoutverksamhet, som till exempel vistelse på ett scouthem.

Aktivt scoutledarskap och scoutledarfullmakt ses som meriter. En fri ansökan och en plan för resan/vistelsen ska bifogas. Summan för stipendium är maximalt 2000 euro. Referens av annan scoutledare bifogas ansökan.

Obligatoriska bilagor till ansökan:

 • Fri ansökan med reseplan
 • Referens av annan scoutledare

AKTUELLA EVENEMANG OCH UTBILDNINGAR

Grundutbildning för scoutledare 11-13.2 och 1-3.4 i Västankvarn, Ingå
Anm.DL 15.1

För dig som är eller kommer att fungera som scoutledare. Den här utbildningen är något som hör till alla scouters scoutstig!

UteVinterExpedition 21-25.2 i Muonio 
Anm.DL 15.1.

Upplev Lapplands skogar och fjäll på skidor under UteVinterExpedition, en skidvandring där du får njuta av snö och vinter, orientera, övernatta, göra upp eld och laga mat i ett snövitt landskap. Läs mer och anmäl dig.

Introduktion till normkritiskt ledarskap 19-20.3 i Nyland (Helsingfors eller Borgå) Anm.DL 15.1

Det här är en utbildning som ger dig mycket att tänka på och bra verktyg och metoder för att granska och utveckla ditt eget ledarskap så att du kan leda mer normkritiskt. Nu ordnas den för första gången som en tvådagars kurs.

Vi arrangerar också mycket mer! 

scout.fi/handelsekalender kan du fynda fler evenemang och anmäla dig!

www.scout.fi (För kårer -> Evenemangsinfo -> Evenemangsinfomejl inför 15.1.2022) Hittar du Evenemangskatalogen 2022, åldersgruppsblad mm.

Finlands Scouter ordnar även bl.a. följande utbildningar som kan intressera dig!

Utbildningsinstruktörsutbildning (på finska) 25.3. – 15.5.2022.

 • Del 1: 25-27.3.2022, onlinekväll 25.4.2022
 • Del 2: 13-15.5.2022 i samband med Kohtaus
  Anm.DL 6.3

Utbildningen ger omfattande kunskaper i att fungera som utbildningsinstruktör eller inneha andra centrala roller inom utbildningsfältet.  Du bör ha genomfört TG-utbildningen då du anmäler dig till utbildningsinstruktörsutbildningen

Scoutledarfortsättningsutbildningen, Treklöver-Gilwell (TG) 

Scoutledarfortsättningsutbildningen, Treklöver-Gilwell alltså TG, är ämnad för dig som fungerar som vuxen inom scouterna och som önskar förkovra dig i scoutverksamhetens målsättningar och metoder, utveckla dig själv som ledare samt föra vidare den finska scoutverksamheten. Innan du anmäler dig till utbildningen har du genomfört grundutbildningen för scoutledare och hunnit samla erfarenhet som scoutledare i kåren, FiSSc eller FS. Du har grundläggande kunskaper om utfärder och lägerliv och du har fyllt 22 år.


AKTUELLT FÖR KÅREN

Årsrapporten 2021 DL 19.1.2022 / 31.1.2022

Kårchefen, programchefen, uppdragschefen får 7.1.2022 per e-post en länk till kårens förhandsifyllda årsrapport. Uppgifterna i den förhandsifyllda rapporten baserar sig på kårens uppgifter i medlemsregistret Kuksa 31.12.2021.

Årsrapporten är indelad i fyra delrapporter:

 • Kårchefens rapport, med frågor gällande ledarskap i kåren och dess verksamhetsomgivning
 • Programchefens rapport, med frågor om scoutprogrammet och hur det i praktiken förverkligas i kåren
 • Uppdragschefens rapport, med frågor gällande ledarresurser och ledarskapet i kåren, t.ex. utbildning och handslag för kårens ledare
 • Verksamhetsrapportering, med statistik gällande kårens utförda spår, aktiviteter, medlemsantal, utbildningar etc. Denna rapport innehåller förhandsifyllda uppgifter från Kuksa, som kåren korrigerar och kompletterar.

I samband med årsrapporten har ni i kåren möjlighet att uppge information gällande gruppverksamhet direkt till kyrkans statistiksystem. Deadline för att fylla i årsrapporten i det fallet är 19.1.2022. Om kåren inte har behov av att överföra uppgifterna till kyrkans statistiksystem är deadline för inlämnandet av årsrapporten 31.1.2022!

Läs mera om årsrapporten på scout.fi eller partio.fi/vuosiseloste

Understöd för kåren att ansöka 2022 

WALDEMAR VON FRENCKELL

Waldemar von Frenckells understöd 2022 riktas till kårprojekt för de äldre åldersgrupperna!

Kårerna kan söka understöd från Frenckell-stiftelsens medel för projekt som främjar och utvecklar verksamhet för spejar-, explorer- och roverscouter.

Ta tillfället i akt att göra något extra för just de här åldersgrupperna, som är väldigt viktiga med tanke på kårens framtid och fortlevnad.  Många olika möjligheter till bra projekt. Läs mera om understödet!

SVENSKA KULTURFONDEN

Svenska kulturfondens understöd för scoutkårer ansöks via Finlands Svenska Scouter r.f. Ansökningstiden är 1-31.1.2022. Stipendium kan ansökas för både projekt och ordinarie verksamhet. Verksamhetsbidrag kan sökas och beviljas vartannat år. Läs mera om förbundspaketets understöd.

Kårer som år 2021 lyft understöd via Svenska kulturfondens förbundspaket bör lämna in en redovisning för hur understödet användes senast 30.11.2021 här!

Kuksa – kårens to do´s före årskiftet 

Det är igen dags för kåren att se över kårens medlemmar i Kuksa! Utgående från medlemsantalet i Kuksa vid slutet av året faktureras kårens medlemmar för RAT1 och röstlängder för vårmötet räknas. Se även över era medlemstyper. Har ni flera medlemmar från samma familj (samma adress) som ni missat ge rabatt åt, eller tvärtom har familjemedlemmar som slutat i scouterna vilket gör att familjen inte längre är berättigad en familjerabatt.

Ta en titt på checklistan här!

Nytt förbundsmärke finns till salu!

Visst har du noterat att FiSSc har ett nytt förbundsmärke? Märket kostar 0,30€/st och kan köpas av kansliet mot faktura till kåren. Hör av dig till frida.lundberg(a)scout.fi om din kår vill köpa det nya märket. Observera att minimiantalet är 20 st/beställning.

Medlemsavgiftsfakturering – behöver din kår hjälp att fakturera via Kuksa? 

Fakturerar din kår medlemsavgifter via Kuksa? Känner du att du behöver hjälp med att få fakturorna skickade? Vill din kår komma igång med att fakturera via Kuksa? Glöm inte att du kan boka in en online- stund med Frida från kansliet både för att komma igång och för att skapa och skicka kårens fakturor. Hör av dig till frida.lundberg@scout.fi om du vill ha hjälp!

Medlemsavgifterna för år 2022 är:

 • Medlemstyp 1: 59€
  (oberoende av ålder, bär et finnas en medlem av medlemstyp1 i familjen, i övrigt alla medlemmar som fyller 17 år under faktureringsåret är av medlemstyp 1)
 • Medlemstyp 2: 39€
  (under 17 årig medlem, där det i familjen redan finns en medlem av medlemstyp 1)
 • Medlemstyp 3: 19€
  (4-6 årig familjescoutmedlem, där det i familjen redan finns en medlem av medlemstyp 1)

Medlemsavgiftsbefrielse 2022

Då ni skickar ut kårens medlemsavgiftsfakturor kom ihåg att berätta om möjligheten att ansöka om befrielse från medlemsavgift!

Befrielse från medlemsavgift kan beviljas på ekonomiska-, hälsorelaterade- eller sociala grunder. Medlemsavgiftsbefrielse är i första hand avsett för minderåriga barn. Befrielse från medlemsavgift kan ansökas årligen under tiden 1.11- 15.6.

Förbundet besluter endast om befrielse från Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry och Finlands Svenska Scouter r.f.:s medlemsavgifter, inte kårens egen medlemsavgift. Om kåren anser att medlemmen också kan befrias från kårens medlemsavgift, måste kåren ta ett eget beslut gällande kåravgiften.

Kåren ska informera medlemmar och deras målsmän t.ex. i samband med medlemsavgiftsfaktureringen om möjligheten till medlemsavgiftsbefrielse. Med medlemsavgiftsbefrielse vill FiSSc möjliggöra scouting som hobby för barn och unga i mindre bemedlade familjer.

Anhållan görs alltid personligen av en myndig medlem eller av vårdnadshavare till en minderårig medlem via medlemsregistret Kuksa med eget eller målsmans ScoutID. Ansökan behandlas konfidentiellt.

Länk till blankett för anhållan om befrielse: https://kuksa.partio.fi/kotisivut/hakemuslomake_tayta.aspx?HAKId=57 


AKTUELLT FÖR ÅLDERSGRUPPSLEDARE

Nya scoutprogrammet.fi

Scoutprogrammet.fi är webbplatsen som innehåller scoutprogrammets aktiviteter, aktivitetstips och programmaterial som till exempel Panda-märket. Sidan är därmed ett viktigt arbetsredskap för akelor, kaptener, lotsar, patrulledare m.fl.

Sidan har nyss lanserats med nytt utseende, med de bekanta temana och innehållen, men i en klarare, redigare och mer användarvänlig uppbyggnad. Sidan ska också vara lättare att använda på mobilen.

29.11 ordnas Partion iltatee (på finska) med presentation av och diskussion kring den nya sidan. Mer info på: www.partio.fi/lippukunnille/projektit-ja-hankkeet/partion-iltateet/

Den förnyade sidan hittas på den bekanta adressen scoutprogrammet.fi

Kompassen

Kompassen är en applikation (PWA) som fungerar som ett digitalt aktivitetskort som både gruppledarna och scouterna själva kommer åt via sina telefoner. (Kompassen fungerar för gruppledaren även om inte scouterna har den i bruk.)

I kompassen kan gruppledaren eller scouten själv markera aktiviteter som påbörjade eller gjorda, och scouten kan markera sina favoritaktiviteter.

Från och med årsskiftet ersätter Kompassen helt och hållet det verktyg i Kuksa där kårerna tidigare har kunnat hålla koll på gjorda aktiviteter.

Kom igång:

 • själva kompassen finns på: kompassi.partio.fi
 • steg-för-steg-instruktioner för ibruktagande och användning finns på scout.fi 
 • Kvällste med temat kompassen ordnas tisdag 11.1.2022

Nu kan du logga in i seppo.io med ditt scoutID

Seppo.io är en plattform där man kan bygga upp lärande spel; sedan i våras har scouter kunnat använda den för att t.ex. göra annorlunda spårningar eller patrullrådd, bygga upp ett möte, eller göra ett kul pausprogram.

Nu fungerar seppo-inloggningen med scoutID; det betyder att alla 15 år fyllda scouter kan logga in på adressen seppo.partio.fi och börja bygga upp spel. (Inloggning behöver man för att skapa och administrera spel. De som ska spela spelet behöver inte kunna logga in, så ni kan alltså gärna skapa spel för alla åldersgrupper, föräldrar, kompisar etc.)

Viktiga länkar:

 • mer info om hur och varför man kan använda seppo.io finns på: www.scout.fi/seppo_fissc
 • play.seppo.io kan du testa ett spel som beskriver hur man kan använda seppo.io i verksamheten. skriv in adressen i webbläsaren på din telefon och i fönstret som ploppar upp där det bes om en kod knapprar du in 962582. Sen är det bara att testa.
 • och adressen för att själv gå in i seppo är alltså seppo.partio.fi

Nästa programsatsning är Från ord till handling 

Programsatsningen för år 2022-2023 är Från ord till handling och är uppbyggd kring FN:s mål för hållbar utveckling (Agenda 2030). Målet med programsatsningen är att scouterna bekantar sig med målen och arbetar för jordens bästa.

För programsatsningens första år kommer det att finnas aktiviteter för alla åldersgrupper kring de 17 konkreta målen. 2023 kommer fokus att vara på hur scoutkåren kan påverka för målen i sin verksamhet och i de sammanhang där kåren verkar. För båda åren publiceras programmaterial med aktivitetstips.

Programsatsningens material publiceras på scoutprogrammet.fi (under Aktuellt) an efter under slutet av hösten och början av året.

Programsatsningarna lyfter upp specifika teman som sträcker sig igenom hela scoutprogrammet. I samband med programsatsningarna skapas nya aktivitetstips och ibland helt nya aktiviteter kring det aktuella temat. Tidigare teman har varit bland annat åskådningsfostran (2021), ledarskapsfärdigheter (2020) och verksamhet utanför den egna kårlokalen (ute i naturen eller ute i samhället) (2019).

Skicka dina scouter på kurser och evenemang – sista anmälningsdag 15.1

Spejardagar och UteVinter för spejarscouter. FiSScExplosion och Båtförarkurs för Explorerscouter. Ledarskapsutbildningar, första hjälpen kurser och mycket mycket mer!

Utvärderingsblanketternas frågor om var deltagarna i kurser och evenemang fått info om händelsen i fråga visar att kåren är den viktigaste förmedlaren av info om händelserna.

Uppmuntra dina scouter att delta i FiSSc:s kurser och evenemang; det ger dem nya insikter, nya färdigheter, flera minnen och nya vänner!

Du kan använda dig av:

 • Evenemangskatalogen (dyker ner hos kåren i pappersvariant i slutet av november, och finns också på issuuu)
 • Åldersgruppsbladen och infobreven som finns i Evenemangsinfomejlet (har skickats till kårernas chefer i medlet av november, och hittas också här)

Östersjömöte med inbjuden expert

Skulle du vilja ordna ett Östersjö-möte för gruppen du är ledare för, eller en workshop på kårförläggningen?

Nu har ni en ypperlig möjlighet att få expertbesök av Marthaförbundets projektledare. Roosa är forskningsdykare, har jobbat med fisk, klimatförändring, restaureringar i havsmiljö och undervattenskarteringar. Besöken är gratis och kan skräddarsys enligt era önskemål. Ta kontakt med Roosa och diskutera vidare: Roosa Mikkola / roosa.mikkola@martha.fi / Tel: 044 740 3144

Kuksa – förändrade rättigheter för akela, kapten och lots

I många kårer fungerar ledarna huvudsakligen som gruppledare för en eller några verksamhetsgrupper. Därav är det inte längre berättigat att tillåta väldigt omfattande, hela kåren, inkluderande rättigheter för dessa uppdrag. Gruppledare (akela, kapten, lots) har hittills haft rättigheter som berättigar dem att se hela kårens medlemmar. Dessa rättigheter har nu ändrats och framöver ser gruppledarna endast uppgifter för den åldersgrupp hen ansvarar för, via gruppfunktionen.

Gruppledare kan fortfarande skapa t.ex. evenemang. Som chef för ett evenemang har hen rättigheter att se alla deltagare i evenemanget. De rättigheter som nu fråntas dessa uppdrag har att göra med tillgång till personprofiler och rapporter.

Gruppledare bör framöver ha både ett uppdrag (akela, kapten, lots) och gruppledarskap i den åldersgrupp hen ansvarar för. Därtill bör gruppen vara uppdaterad med rätt medlemmar, i annat fall kan inte gruppledaren veta vem som hör till gruppen.

Uppdraget för åldersgruppsansvariga har även ändrats till att bättre motsvara behovet i uppdraget (mots. akela etc). Till dessa uppdrag har man lagt till rättigheten att ge uppdrag.