Kårpost 4/2022

Nya medlemsansökningar i Kuksa  –  Ni minns väl att behandla medlemsansökningar i Kuksa inom en vecka!

Kom ihåg att behandla inkomna medlemsansökningar inom en vecka i augusti! Därefter släpps ansökningar ”fria” till övriga kårer i området. Om ni inte genast kan ta in en ny medlem, välj ”behandla senare” i Kuksa och kontakta personen för att berätta åt hen när det är möjligt att komma med! Hör av er till Frida på kansliet om det är något kring detta ni undrar.

Genväg för åldersgruppsledaren: Färdigt planerade möten

Ifall du vill ha lite hjälp på traven med mötesplaneringen så kan du ta en titt på dessa tips och verktyg för en bra och smidig start på hösten:

 • Färdigt planerade möten för vargungar (6 möten), äventyrsscouter (6 möten), spejarscouter (6 möten) och explorerscouter (3 möten).
 • Lekar att inleda verksamheten med.
 • Tips på hur spejarverksamheten fungerar smidigt eller hur ni kan sätta igång en bra explorerverksamhet.
 • scoutprogrammet.fi  länk: https://partio-ohjelma.fi/verksamhet/tips-foer-terminsstarten

Höstens scoutäventyr i FiSSc

Senast nu är det dags att titta igenom FiSSc:s kurs- och evenemangsutbud för hösten och pricka in de utbildningar och evenemang du vill delta i. Passa på att gå Chefsutbildningen, eller öva upp dina färdigheter i första hjälpen. Fundera i kåren på vilka grejer era scouter och ledarkompisar skulle ha nytta och glädje av!

Sista anmälningsdag till de flesta FiSSc-kurser och evenemang under hösten är 15.9.
Du hittar snart fantastiska infoblad och mycket annat matnyttigt på https://www.scout.fi/for-karen/karadministration/kommunikation/evenemangsinfo/

Första gången i FiSSc: Kurs i Psykiska första hjälpen ®122.10 och 5.11 i Helsingfors

Är du intresserad av psykisk hälsa och av att lära dig mer om vad du och andra runtom kring dig behöver för att må bra? FiSSc ordnar för första gången kursen Psykiska första hjälpen 1. Kursen ordnas 22.10 och 5.11 i Helsingfors (kursen ordnas alltså under de två dagarna). Utbildningen riktar sig till roverscouter och ledare och passar för alla, oberoende om du vill ha kunskaper till ditt vardagsliv eller om du söker kunskap till din professionella roll. Du behöver inte ha förhandskunskaper om psykisk hälsa för att delta. Utbildningen fungerar inte som gruppterapi och lämpar sig därför inte för personer som befinner sig i ett akut kristillstånd.

Utgångspunkter i utbildningen:

– Psykisk hälsa är en resurs som möjliggör mycket i livet.

– Psykisk hälsa är inte bara frånvaro av psykiska problem utan det är psykiskt välbefinnande och förmåga att klara av vardagen och mänskliga relationer.

– Psykiska hälsan kan övas upp och färdigheter tränas.

Kursen arrangeras av Finlands Svenska Scouter i samarbete med SFV. Utbildningen ordnas enligt MIELI Psykisk Hälsa Finland rf:s registrerade koncept. 

Läs mer och anmäl dig senast 15.9 här: https://www.scout.fi/event/fissc-psykiska-forsta-hjalpen-1/

Anmälan till årets FiSScAkademin öppnar 1.9!

Den 28-30.10.2022 ordnas FiSScAkademin på Norrvalla i Vörå. FiSScAkademin är för alla roverscouter, äldre ledare och andra intresserade på 18 + år.  Under FiSScAkademin får du delta i olika workshops som stöder dig i ditt uppdrag som scoutledare, samt ger dig verktyg att ta med till den egna kåren. Du väljer själv vilket tema du vill fördjupa dig i. Det kommer också finnas tid för ett mera lättsamt program och avkoppling under veckoslutet. Under lördagen ordnas en två timmars chefsträff för alla kår-, program- och uppdragschefer. Och på söndagen tar FiSSc:s höstmöte plats. Anmälan pågår mellan 1–30.9. Läs mer på scout.fi/fisscakademin (https://www.scout.fi/nu/fisscakademin/evenemanget-fisscakademin/)

Ett veckoslut av motivation, inspiration, fiilis, spänning och en hel massa nya och gamla kompisar utlovas – häng med!

Blicken mot nästa sommar – det blir Nothamn VIII

Nothamn är ett sjöbetonat läger för alla kårer i FiSSc, som ordnas för åttonde gången nästa sommar! Lägret är 27.7-3.8.2023 och som lägerplats fungerar Björnstrand i Kimito. Besöksdagen är söndagen 30.7 och i samband med det åker vargungarna och äventyrsscouterna hem.

Under lägret kommer alla deltagare att få bekanta sig med vatten- och sjörelaterade aktiviteter som segling, flytetyg, simning och sjöräddning. Dessutom blir det såklart lägerbål och tävlingar – programmet kommer att innehålla en blandning av traditionsenligt och nytt. I planeringsskedet av lägret kommer alla åldersgruppers behov att tas i beaktan och vi ser till att alla är välkomna med på läger.

Kåranmälan kommer att vara öppen till och med 15.11.2022 medan själva lägeranmälningen för deltagare är öppen 1.2.2023 till 30.3.2023.

Är du eller din kompis intresserad av att vara med och förverkliga lägret? Kontakta gärna lägerchef Niki Hamro (niki.hamro@scout.fi), du kan också kolla på uppdragsbörsen.

Församlingsvalet

Den evangeliska-lutherska kyrkan i Finland och scouterna har sedan långt tillbaka samarbetat. I höst väljs nya beslutsfattare till församlingar runtom i Finland. Församlingsvalets valdag är 20.11 och förhandsröstningen pågår mellan 8.-12.11. Inför församlingsvalet samlar vi scoutkandidater. Du som ställer upp som kandidat i församlingsvalet och har scoutbakgrund kan anmäla dig som scoutkandidat. Vi listar alla scoutkandidater på scout.fi/scoutkandidater. (https://www.scout.fi/nu/scoutkandidater/)

Församlingsvalet är viktigt också för scouter eftersom de förtroendevalda i församlingen gör många viktiga beslut som påverkar de kårer som samarbetar med en församling. Vi uppmuntrar starkt scouter att vara aktiva medborgare och rösta i alla val. Dessutom är församlingsvalet det enda nationella valet som 16-åringar också får rösta i. Ett utmärkt val att utöva sin rätt att rösta! 

Trygghet och trivsel för alla

Nu kör höstterminen och ett nytt scoutår igång. När har ni senast uppdaterat planen för respektfullt beteende i din kår? Ni hittar material och tips på den här sidan (https://www.scout.fi/for-karen/karadministration/trygghet/). De  följande 10 punkterna kan också hjälpa oss alla att skapa en bra atmosfär i scoutverksamheten. Trivselteamet önskar alla ett roligt scoutår!

 • Jag strävar efter att ha en positiv inställning
 • Jag kommunicerar ärligt, respektfullt och konstruktivt
 • Jag strävar efter att förstå vad någon annan säger
 • Jag gör mitt bästa för att alla ska känna sig välkomna
 • Jag kommer ihåg att alla har rätt att ha en åsikt
 • Jag vågar be om hjälp
 • Jag vågar be om förlåtelse
 • Jag vågar förlåta och gå vidare 
 • Jag ingriper ifall jag ser någon bryta mot dessa punkter
 • Jag uppmuntrar även andra att följa denna lista

HÖSTENS SCOUTLEDARTRÄFFAR

Höstens scoutledarträffar närmar sig: först ut är Åland den 20.8, sedan norra Österbotten 3.9, södra Österbotten 4.9, Helsingfors 6.9 (obs! tisdagskväll) och Åbo 10.9. Läs mer i händelsekalendern och anmäl er. Sista anmälningsdag är 28.8 för träffarna i Österbotten och Helsingfors. Till träffen i Åbo är sista anmälningsdag 4.9.

FiSSc styrelseval 2022 

I oktober blir det igen dags för höstmöte, vilket också betyder styrelseval! På höstmötet 30.10 ska det välja nya styrelsemedlemmar till två års mandat. Dessutom kommer det också väljas en ny scoutchef, 
och nytt för i år, två vice scoutchefer.

För att kunna ordna val behövs det förstås också kandidater, och det är här som kårernas insats behövs. 
Sprid på ordet, uppmuntra dina scoutvänner att ställa upp, och fundera på ifall ett uppdrag i FiSScs styrelse kunde vara något för just dig! Valberedningskommittén nås via ordförande Milla Aaltonen (milla.aaltonen@scout.fi). 

ADVENTSKALENDERKAMPANJEN 2022                                                                                                                                                          

Adventskalenderkampanjen är scouternas viktigaste medelsinsamlingskampanj där kårerna får den största delen av intäkterna. Nu gäller det alltså att så småningom börja förberedelserna, så att det blir en framgångsrik kampanj. Det första steget är att utse kårens julkampanjchef; fyll i uppdraget i Kuksa senast den 31.8. Uppdraget som julkampanjchef är tidsbundet. Det går redan nu att fylla i uppdraget i Kuksa med startdatum genast och slutdatumet 22.2.2022.

TIPS! Det är betydligt roligare att koordinera kampanjen som en liten grupp. Vi uppmuntrar er därför att försöka hitta 2-3 ledare i kåren som tillsammans vill göra en lyckad kampanj. På så sätt kan ni dela upp ansvaret mellan ledarna enligt egna styrkor.

HÅLLBARHETSVECKAN 26.9-2.10

Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka som lyfter upp alla goda exempel på hållbarhetsarbete som görs. Vem som helst är välkommen att ordna program under veckan, och det kan vara ett bra tillfälle att ta upp miljöfostran i patrullerna eller hålla en öppen träff för att hitta fler naturintresserade som vill hjälpa till i kårverksamheten. Hållbarhetveckan hålls 26.9-2.10 2022.

Mer info och tips på hur din kår kan delta hittar du på www.scout.fi/hallbarhet-i-karen/

Klyset 2022

Nu är det dags att börja fundera på potentiella kandidater för Klyset! Det kanske finns en ledare inom er kår som förtjänar ett extra tack för det arbete hen har gjort? På adressen ansokan.scout.webbhuset.fi/klyset hittar du tydligare instruktioner för vandringspriset och länken för själva ansökan.  Deadline att nominera är 1.10