Chefspost 5/2021

Nyhetsbrevet e-postas till kår-, program- och uppdragschefer, samt vice kårchefer i slutet av juli 2021!

FÖR HELA CHEFSTRION

 • Njut av en skön sommar och rikta sedan blicken mot hösten
 • Pricka in höstens scoutledarträffar i kalendern!
 • Är familjescouting aktuellt för er kår? – Familjescoutledarutbildning ordnas 25.9
 • Smidig höststart – färdigt planerade möten och tips för spejarscoutverksamheten

FÖR KÅRCHEFEN

 • Hösten kommer fortare än tänkt – checklistan hjälper er på traven

FÖR UPPDRAGSCHEFEN

 • Evenemang med anmälningsdeadline i augusti – kolla för vem de lämpar sig och sprid budet!

FÖR PROGRAMCHEFEN

 • Tellus 21 – bra start på hösten
 • #VÅRTHAV sista chansen!
 • Äventyrsscouternas nya aktivitetskort
 • Kompass-appen
 • Uppdaterat explorerscoutprogram lanseras under hösten

FÖR CHEFSTRION

Njut av en skön sommar och rikta sedan blicken mot hösten!

Hoppas att du får njuta av en alldeles underbar sommar med många härliga upplevelser och fina minnen!

Att koppla av och ladda batterierna samt hålla en välförtjänt scoutpaus, ger energi och inspiration att kick-starta igång höstsäsongen.

Pricka in höstens scoutledarträffar i kalendern!

Den 21.8 på Åland och den 25-26.9 i Nyland, Åboland och Österbotten (2 träffar)

Det ser lovande ut för fysiska scoutledarträffar i höst. Planeringen utgår från att vi äntligen får vi samlas igen och kan diskutera och planera tillsammans. Härligt!

Ju fler ledare som deltar, desto mer utbyte, idéer, diskussioner och skoj. Vi bjuder på mat och gott sällskap! Träffarna är avsedda för alla aktiva kårledare, även explorerscouter med ledaruppdrag. Ta alltså med dig dina ledarkompisar från kåren och kom med!

Material från tidigare scoutledarträffar

Är familjescouting aktuellt för er kår? Se hit! – Familjescoutledarutbildning på distans ordnas 25.9

Bild: Eric Jansson

En familjescoutledarutbildning ordnas genast efter scoutledarträffarna på lördagen den 25.9. Utbildningen ges på distans via Microsoft Teams för att så många som möjligt ska kunna delta, oavsett vilken scoutledarträff de deltar i.

Utbildningen varar ca 2 h och den exakta starttidpunkten klarnar då programmet för scoutledarträffarna och deltagarantalet slagits fast.

Anmäl dig till familjescoutledarutbildningen senast 17.9. (skild anmälan)

Mer info och länk till anmälningsblanketten

Smidig höststart – färdigt planerade möten och tips för spejarscoutverksamheten

Det senaste året har varit tungt för många, bland annat gruppledarna som har behövt använda all kreativitet som går att uppbåda för att hitta på och anpassa programmet så att det funkar under tider av restriktioner, distansverksamhet, säkerhetsavstånd och karantäner. På hösten går det förhoppningsvis att återgå till en verksamhet med färre restriktioner. För att underlätta höststarten har vi samlat ihop en del material:

scoutprogrammet.fi finns färdigt planerade möten för vargungarnas, äventyrsscouternas och spejarscouternas tre första möten.

På samma sida finns tips, erfarenheter och verktyg för hur man skapar gemenskapskänsla i spejarscoutpatrullen och får en bra start på hösten efter coronaåret. Tipsen är indelade i tips för hur man för det första får tag på spejarscouterna och bjuder in dem till mötet, hur man skapar gemenskapskänsla i patrullen och vad för program som funkar bra att ha.


FÖR KÅRCHEFEN

Hösten kommer fortare än tänkt – checklistan hjälper er på traven

Säsongstarten kan kännas väldigt avlägsen mitt i högsommaren, och du och kårens ledare ska absolut få njuta av sommaren och ta paus från funderingar kring kårens verksamhet. Eftersom hösten ändå ofta kryper sig på fortare än tänkt, vill vi påminna om chefstrions checklista inför höststarten. Den kan hjälpa er på traven när det blir dags att komma igång igen. Ta gärna en titt på den då du har en lämplig stund och kolla att alla pusselbitar finns med.


FÖR UPPDRAGSCHEFEN

Evenemang med anmälningsdeadline i augusti – kolla för vem de skulle lämpa sig och sprid ordet!

Uppdragschefen borde ha bra koll på vilka evenemang och utbildningar som är aktuella för vilka ledare och scouter i kåren. Följande evenemang lönar det sig att titta på redan nu och fundera på vem i kåren som borde/skulle vilja delta! Anmälningsdeadline till dessa är nämligen redan i augusti. Så om ni ännu har sommarlägret framför er så kan ni redan där gärna tipsa era scouter om tävlingar och UteVandring, eller skuffa iväg era blivande skeppare på skepparkurspraktiken (ifall de gått teorin).

 • Scoutledarträff 21.8 på Åland. Sista anmälningsdag 15.8 (se ovan under chefstrion)
 • Tellus 21 4.9 på Kiljava (Nyland). Sista anmälningsdag 15.8 (se nedan under programchefen)
 • UteVandring 17-19.9 i Larsmo (Österbotten). Sista anmälningsdag 15.8. För explorerscouter och äldre. Mer info och anmälning.
 • Skepparkurs praktikseglats 24-26.9 på s/y Navigator; preliminär rutt: Helsingfors-Lovisa. Sista anmälningsdag 15.8. För personer som gått skepparkursteorin. Mer info och anmälning.

FÖR PROGRAMCHEFEN

Tellus 21 – bra start på hösten (OBS! Sista anmälningsdag 15.8)

En super start på hösten för kårens spejar- och explorerscouter är vår-FM i scoutfärdigheter 4.9.2021 på Kiljava i Nyland. (Tävlingen är flyttad från maj till september på grund av coronaläget). Tävlingen erbjuder äventyr, utmaningar, gemenskap och många skratt och blir ett super första projekt för scouterna på hösten. Vår-FM arrangeras denna gång av FiSSc vilket ger möjligheten att testa på en stor nationell tävling i en bekant miljö där man garanterat klarar sig på svenska (men såklart gärna kan bygga vänskap över gränserna med de finskspråkiga patrullerna).

Tävlingens målgrupp är 12-17-åringar i patruller på 4-6 personer (Tävlingspatrullens sammanlagda ålder (enligt 31.12.2021) får vara högst: 58 år (4 tävlande), 73 år (5 tävlande), 87 år (6 tävlande); dessutom finns en Ufo-serie med lösare kriterier). Mer info om serierna och åldersgränserna finns i tävlingskallelsen (scrolla neråt på sidan för tävlingskallelse på svenska)

Sista anmälningsdag är 15.8. Också anmälningsanvisningar finns i tävlingskallelsen.

Inled alltså gärna hösten med att tala med patrulledarna/lotsarna och samla ihop en patrull eller två. Detta blir ett roligt äventyr för dem!

#VÅRTHAV – sista chansen

Ifall ni i kåren gjort, eller planerar att göra, aktiviteterna för #VÅRTHAV (aka Muminmärket) och vill dela ut tygmärket åt era scouter så är det senast NU som ni ska beställa märkena. Kampanjen tar slut 31.7 och efter det försvinner märkena ur sortimentet.

Info om aktiviteterna, märket och hur man beställer det finns på scoutprogrammet.fi

Äventyrsscouternas nya aktivitetskort

Äventyrsscoutprogrammet har ju nyligen uppdaterats, med en del nya aktiviteter och tips, en ny uppbyggnad i väderstrecken och utmaningar istället för specialmärken.

Nu finns också nya aktivitetskort som kan printas ut och ges åt äventyrsscouterna själva, eller hängas upp på kårlokalens vägg. Aktivitetskorten ger en överskådlig bild av vilka aktiviteter som hör vart och vilka utmaningarna är.

Direktlänkar till aktivitetskorten:

Aktivitetskorten publiceras även på äventyrsscoutprogrammets framsida på scoutprogrammet.fi.

Kompass-appen

Kompassen är en mobilapplikation som används för att kryssa i gjorda aktiviteter i programmet och följa med hur långt man kommit i scoutprogrammet. Den är alltså ett aktivitetskort som man har i mobilen.

Aktiviteterna godkänns av gruppledaren i hens app, och gruppledaren kan också lägga till gjorda aktiviteter åt scouterna. (För att detta ska fungera krävs att kåren använder Kuksa för sina grupper.)

Du hittar appen på https://kompassi.partio.fi/

..och närmare info om den på scout.fi

Uppdaterat explorerscoutprogram lanseras under hösten

Explorerscoutprogrammet har uppdaterats på finska, och översättning av programmet pågår som bäst. Under hösten publiceras det uppdaterade programmet på scoutprogrammet.fi. Uppdateringen är ganska liten; några aktiviteter har strukits; några andra har lagts till, någon ficka har bytt namn eller ersatts med en ny. Mer info om vad som konkret uppdaterats kommer då programmet är publicerat