Chefspost 4/2022

Chefsposten 4/2022 skickades den 8.6 per e-post till kårens chefer, vice kårchef och kårsekreterare.

INNEHÅLL

FÖR CHEFSTRION

 • Sommaren är här!
 • Snart dags för Kajo
 • Pricka in höstens scoutledarträffar i kalendern redan nu
 • Aktuellt
 • Evenemang och utbildningar

FÖR KÅRCHEFEN

 • Sätt en stund på att underlätta höststarten
 • Kontaktuppgifter och åtgärder vid sjönöd

FÖR UPPDRAGSCHFEEN

 • Feedback och tack – två oerhört viktiga saker
 • Kurser och evenemang tidigt på hösten – kom ihåg anmälningen

FÖR PROGRAMCHEFEN

 • Har ni fyllt i alla aktiviteter som gjordes under våren i Kompassen?
 • Färdigt planerade möten och andra tips inför höststarten

FÖR CHEFSTRION

Sommaren är här!

Skolornas vårfest och blomstrande träd betyder en paus från kårens vardag och att ni chefer får en välförtjänt vilostund. Under våren har vi äntligen fått njuta av att scouta på ett normalare sätt efter en lång undantagsperiod med specialarrangemang. Ett stort tack till er alla som har hållit i gång kåren under den här tiden och gång på gång anpassat och ändrat planerna utan att tappa modet. Ni är fantastiska och oerhört viktiga! Vi önskar er en avslappnade och skön sommar!

Ett nytt lägerkårinfobrev från Kajo

Ni har väl märkt det andra lägerkårinfobrevet från Kajo? Lägerkårinfobrev nr 2 har skickats till alla kontaktpersoner (kajare) och alla som har ett uppdrag i lägerkåren. Brevet innehåller viktig information om lägret och hur ni ska förbereda er inför lägret. Brevet hittas här, tryck på länken för att komma vidare till brevet på svenska.

FiSSc:s anställda finns också på Kajo

FiSSc:s anställda kommer att finnas på Kajo och vi ser fram emot att få träffa så många fisscar som möjligt. Kom fram och säg hej då du ser oss, ryck oss i ärmen om du har något ärende eller bara vill prata om vad som helst.

 • Fanny Svarvar, hållbarhetskoordinator, på Kajo 16-18.7 (tel. 044-2700574)
 • Andrea Hynynen, kårstödskoordinator, på Kajo 16-18.7 (tel. 050-5405083)
 • Gunilla (Gunzi) Edelmann, programkoordinator, på Kajo 18-20.7 (tel. 050-5405081)
 • Jonna Sahala, verksamhetsledare, på Kajo 18-20.7 (tel. 050-3535037)
 • Emilia Blomqvist, koordinator för samhälle och ledarstöd, på Kajo 20-22.7 (tel. 050-5405067)
 • Emma Sundstén, medlemsutvecklingskoordinator, på Kajo 20-22.7 (tel. 044-7493179)

Finlands Scouter ordnar Parempi lippukunta -festival för kårer under hela lägret (på finska)

Är du nyfiken på vad som sker i de finskspråkiga kårerna och intresserad av scoutnätverk över språkgränserna? På Välähtämö området ordnas en Parempi Lippukunta -festival där du kan få tips och idéer på finska till dig och kåren. Programmet hittar du här.

Pricka in höstens scoutledarträffar i kalendern redan nu!

Nu är det sommaren som gäller men pricka gärna in höstens scoutledarträffar i kalendern redan nu. Scoutledarträffarna riktar sig till alla aktiva scoutledare i FiSSc, ju fler deltagare desto bättre. På höstens träffar fokuserar vi på evenemang och scoututbildningar: Vad vill ni ha? Vad finns det och vad ger de dig? Vad behövs för att de ska bli av och hur förverkligar vi dem tillsammans? o.s.v. Dessutom får ni ett kort infopass om aktuella frågor och tid för att diskutera och planera med andra kårledare.

Träffarna ordnas 20.8 på Åland, 3.9 i Norra Österbotten, 4.9 i Södra Österbotten, 6.9 i Helsingfors och 10.9 i Åbo. Observera att tidtabellen varierar från träff till träff, så kolla in var och när just du kan delta. Anmälningslänkar hittas förstås i händelsekalendern.

Aktuellt

 • Har ni läger eller vandringar i sommar? Härligt! Kom ihåg att planera säkra evenemang! Ifall din kår inte använder Kuksa för anmälningar bör ni även meddela om era sommarlägerläger till kansliet på adressen kansliet@scout.fi. Läs mer om säkerhet här.
 • Visst är kårens kontaktuppgifter uppdaterade? Försäkra er om att eventuella intresserade nya medlemmar får kontakt med kåren genom att kontrollera kårens uppgifter i kårsökningen. Uppdatera i kårprofilen kårens www-adress, e-postadress eller Facebook-sida, så att dessa blir synliga i kårsökningen.
 • Genom att be nya medlemmar fylla i en ansökan via E-tjänsten, d.v.s. så att vårdnadshavaren registrerar sig som användare och skapar en medlemsansökan – får ni ett enkelt sätt att hantera kårens kölista och samla in kontaktuppgifter för nya medlemmar. Kåren får uppgifterna färdigt ifyllda till medlemsregistret och vårdnadshavarna lär sig använda sina login för tjänsten. Nya medlemsansökningarna blir synliga åt kåren på framsidan i Kuksa och väntar där på att bli godkända. Genom att välja ”Behandla senare” -knappen signalerar ni åt oss på FiSSc att ni noterat ansökan och kommer att behandla den inom kort. Glöm inte heller att kontakta vårdnadshavarna som lämnat in medlemsansökningar med information om när och hur nya medlemmar kan komma med i verksamheten.
 • Fundera redan nu hur ni genomför adventskalenderkampanjen i år! Nu är det dags att fundera vem eller vilka som fungerar som kårens julkampanjchef. Adventskalenderförsäljningen är ett ypperligt sätt att samla in lite extra medel för kårens verksamhet. Julkampanjchefen har en central roll i huruvida kåren lyckas med sin målsättning. Ge uppdraget som julkampanjchef åt en eller flera ledare i kåren senast 31.8.2022. Tips: vi rekommenderar att ni i kåren utser minst två personer som kan sköta uppdraget tillsammans – det blir både roligare och känns mindre betungande.

Evenemang och utbildningar

 • Uppmuntra era scouter som är mellan 16-25 år att delta i Finlands Scouters y-traineeutbildning. Deltagarna får lära sig hur nationellt beslutsfattande fungerar och om olika politiska teman som rör scouter och unga. Man får också lära sig mera om scoutingens påverkansarbete och träffa många andra inspirerande samhällsengagerade och beslutsfattare inom scoutingen. Utbildningen går på finska, men det går bra att göra sin ansökan på svenska. Man behöver inte kunna kommunicera felfritt på finska för att delta. Läs mer om y-trainee utbildningen!
 • FiSSc:s kvällste fortsätter i höst att behandla olika teman ur kårens vardag. Kom med och lyssna, diskutera och bli ivrig! Höstens datum (i regel kl. 20 första tisdagen i månaden) och teman är:
  • 6.9 kl. 20 – Kårens verksamhetsplanering och scoutingens strategi
  • 4.10 kl. 20 – Samarbetsläger och områdesläger
  • 1.11 kl. 20 – Internationell scouting i kåren
  • 13.12 kl. 20 (en vecka senare pga självständighetsdagen) – preliminärt: flera avdelningar i kåren
 • Workshoppar med sakkunninga om trygghet och hur ni kan hantera olika slags utmanande situationer – riktade till trygghetspersoner och alla andra intresserade
  • 15.9 kl. 18.00-19.00 ”Barn med specialbehov inom scoutingen”, Barnavårdsföreningen i Finland
  • 24.11 kl. 17.30-19.00 ”Psykisk ohälsa – hur hantera det i scoutgrupper?” Psykosociala förbundet
  • Våren 2023, tidpunkt klarnar senare ”Hur hantera sexuella trakasserier i kåren?”


FÖR KÅRCHEFEN

Sätt en stund på att underlätta höststarten

Sommaren är här och du och andra ledare får en andningspaus från kårens veckoverksamhet. Det är ni alla väl värda. Det kan ändå vara lönt att redan nu ägna en tanke åt hösten och förbereda vissa saker: vilka grupper, vilka mötestider och vilka ledare har ni? Då blir höstarten mycket lättare, både för dig själv och för alla andra. Genom att  nu lägga en kort stund på att reda ut och informera om de här sakerna färdigt, gör du livet mycket lättare för dig själv då hösten närmar sig.

Nya visioner och planer för den nya höstterminen?

Trots att allt just börjat grönska börjar det redan vara dags att fundera på höstterminen. Vilken typ av verksamhet vill kåren ha i höst och vilka resurser kräver verksamheten? Tänk stort, vitt och brett så hjälps vi åt att förverkliga alla era drömmar!

Under sommaren ordnas det massvis med evenemang runt om i Svenskfinland som är perfekta för rekrytering. Passa på att hitta nya ledare för veckoverksamheten där! Om er kår finns i en studiestad är också högskolor och universitet perfekta ställen att hitta era nya ledare. Kom ihåg att beställa rekryteringsmaterial i tid inför sommaren.

Vill ni starta upp någon ny form av scouting eller behöver tips för verksamhet får ni väldigt gärna ta kontakt. Medlemsutvecklingskoordinator Emma är på plats nästan hela sommaren: emma.sundsten@scout.fi och 044 7493179

Få med inte-ännu-scouter som är på väg till Kajo i er verksamhet

Det är på väg 650 inte-ännu-scouter till Kajo. Det är därför viktigt att kontrollera er anmälningslista en extra gång och se till att de som är på väg för första gången får ett varmt emottagande. Ge dem lite mer uppmärksamhet än vanligt för att se till att de får en bra lägerupplevelese och kom ihåg att bjuda med dem i veckoverksamheten till hösten. Ett av de viktigaste rekryteringstipsen är att en scoutintresserad alltid ska veta när och var hen ska dyka upp nästa gång. Här finns några tips som kan funka för vuxna på läger.

Östersjödagen 25.8 och Finska naturens dag 27.8 erbjuder möjligheter att välkomna nya medlemmar

Den 25.8 ordnas Östersjödagen; John Nurminen-stiftelsens nationella kampanj för att fira havet, och den 27.8 firas den finska naturen avspänt och med glimten i ögat.

Båda datumen är bra tillfällen att kombinera synligheten för Östersjön/naturen med kårens höststart, ledarjippo, hajk eller rekryteringskampanj.

Ordna ett skräpplockningstalko och Östersjödopp på en strand och bjud in alla nuvarande och blivande medlemmar till höststart. Bjud in föräldrarna också och ordna vuxenrekrytering samtidigt. Eller arrangera en ledarmiddag med mat från Östersjön och bjud in grannkårens ledare också. Uppmuntra människor omkring er att fira den finska naturen och berätta samtidigt för dem att scoutingen är en hobby där man får vistas mycket på äventyr i naturen.

Östersjödagen-material som får användas kostnadsfritt i samband med ert evenemang finns på John Nurminen stiftelsens materialbank. Meddela gärna om ert evenemang till FiSSc senast 30.7 på adressen kansliet@scout.fi

Här finns stödmaterial för årets vuxenrekryteringskampanj

Kontaktuppgifter och åtgärder vid sjönöd

Alla kårer som har båt, OBS! Kom ihåg att skicka in kopia på besiktningsintyget ifall ni inte redan gjort det! Kopian skickas till gunilla.edelmann@scout.fi.

De här kontaktuppgifterna är viktiga att ha nära till hands, för den händelse att det skulle ske en olycka under en seglats:

 1. Viktiga nummer på vattnet:
  1. Ute till havs: Sjöräddningens alarmnummer 0294 1000 samt VHF-kanalen 16 / VHF-DSC 70
  2. Insjövattnen: 112 samt VHF-kanalen 16 / VHF-DSC 70
  3. I icke-brådskande situationer Trossen- assistans: 0800 30 22 30
 2. Då den akuta situationen är under kontroll är det viktigt att informera FiSSc om vad som hänt. Ni får hjälp i hur ni ska hantera situationen, krisinformation och eventuell kontakt med media.
  1. FiSSc:s kontaktperson i krissituationer är verksamhetsledare Jonna Sahala: jonna.sahala@scout.fi, puh. 050 353 5037
  2. FiSSc:s krisinformationsanvisningar
  3. Vid behov kan ni kontakta FS krisinformationsjour; (09) 8865 1155.
 3. I slutet av säsongen
  1. Olyckor ombord på scoutbåtar som resulterat i personskador som krävt läkarvård eller skador på båten som krävt reparation, bör meddelas FiSSc:s sjöråd. Ni kan göra det med blanketten för ändamålet

Samlade instruktioner om sjösäkerhet samt annan information om sjöscoutverksamhet


FÖR UPPDRAGSCHEFEN

Feedback och tack – två oerhört viktiga saker

Feedback hör till de allra viktigaste gåvor var och en av oss kan få av att vara med i verksamheten (och ge åt andra). Feedback hjälper oss att utvecklas och att se hur det vi gör påverkar de som finns omkring oss och hela omgivningen. Feedbacken kan jämföras med en spegelyta som reflekterar vad du har åstadkommit.

Ännu ett scoutår närmar sig slutet. Avslutande handslag för dem som slutar sitt uppdrag är en utmärkt chans att både ge och få feedback och att tillsammans fundera på scoutåret som gick. Mellanhandslaget fyller samma funktion för dem som tänker fortsätta sitt uppdrag nästa scoutsäsong: en gemensam diskussion kring hur det har gått, att tacka varandra och blicka framåt. Att tacka och ge feedback gäller förstås alla, det är inte bara uppdragschefens och uppdragsgivarens grej, men de är en central del av ett handslag. Om handslagen ännu blivit ogjorda, så  varför inte komma överens om en glassträff då ni njuter av sommaren, en god glass och samtidigt gör en handslagsdiskusssion.

Kurser och evenemang tidigt på hösten – kom ihåg anmälningen!

Här kommer tips på kurser och evenemang som har tidig anmälning; kolla in dem så ni inte missar dem! Anmälningslänkar och mer info hittas i händelsekalendern. 

 • Några av sommarens seglatser har ännu lediga platser, till exempel Skärgårdsseglatsen Helsingfors-Helsingfors 19-21.8. Anmälning senast 15.6.
 • UteÖverlevnad i östra Nyland 19-21.8. Anmälning senast 15.6
 • Scoutledarträff på Åland 20.8 – anmälning senast 14.8
 • Scoutledarträffar i Österbotten 3.9 (norra Österbotten) och 4.9 (södra Österbotten). Anmälning senast 28.8
 • Scoutledarträff i Helsingfors 6.9. Anmälning senast 28.8
 • Scoutledarträff i Åbo 10.9. Anmälning senast 4.9
 • Familjescoutledarutbildning i Åbo 10.9. Anmälning senast 4.9
 • Fortbildning för skeppare och skepparchill i huvudstadsregionen 17-18.9. Anmälning senast 15.8.
 • UteLedare i Österbotten 23-25.9. Anmälning senast 31.8.
 • Grundkurs 1 i Första hjälpen i Åbo 24-25.9. Anmälning senast 15.8

De flesta övriga kurser och evenemang under hösten har sista anmälningsdag 15.9. Info om dem kommer i evenemangsinfomejlet som skickas ut i medlet av augusti. (Men de flesta av dem hittas ju redan i händelsekalendern på scout.fi)


FÖR PROGRAMCHEFEN

Har ni redan fyllt i alla aktiviteter som gjordes under vårterminen i Kompassen?

Det går inte längre att registrera genomförda aktiviteter i Kuksa, och de funktioner som hängde ihop med det är inte tillgängliga. Avklarade aktiviteter som redan tidigare har registrerats i Kuksa överförs snart till Kompassen och blir synliga där. Det här betyder att ni inte behöver flytta över de avklarade aktiviteter som redan markerats i Kuksa till Kompassen, utan de dyker så småningom upp där automatiskt.

Kompassen-applikationen har fått en ny efterlängtad funktion: gruppledaren kan numera lätt färdigt lägga till aktivitetshelheter till en eller flera gruppmedlemmare på en gång!

Kompassen utvecklas kontinuerligt. Du kan läsa här om de nyaste egenskaperna och vad som är på kommande (på finska). Kompassen hittas på adressen kompassi.partio.fi

Färdigt planerade möten och andra tips inför höststarten

Ett mötespaket med tre färdigt planerade möten för vargungar, äventyrsscouter, spejarscouter och explorerscouter kommer att publiceras på scoutprogrammet.fi. Mötespaketet blir en fortsättning på det liknande mötespaket som gjordes inför hösten 2021. Snart går det alltså på scoutprogrammet.fi att hitta 6 färdiga möten för de tre yngsta åldersgrupperna och 3 för explorerscouterna. Paketena innehåller tips på upplägg för mötet, korta beskrivningar av innehållet och anvisningar för förberedelser. Passar utmärkt för helt nya åldersgruppsledare som gärna startar med färdiga mallar innan de börjar planera sina egna; och också för andra åldersgruppsledare som bara inte vill uppfinna alla hjul pånytt.

Mötespaketet sammanställs av FiSSc och scoutdistrikten i Nyland och publiceras senast första veckan i augusti.

På samma ställe på scoutprogrammet.fi hittar du också sammanställningarna från diskussionerna om spejarscoutverksamheten (våren 2021) och explorer- och roverscoutverksamheten (kvällste i maj 2022) där det finns samlade tankar och tips om vad som är viktigt och vad som fungerar och hur man kan lösa en del av de vanligaste utmaningarna.