Chefspost 4/2020

FÖR HELA CHEFSTRION

 • Hösten kommer med stormsteg – är ni redo?
 • Aktuellt just  nu: nya skolelever får scoutpost
 • Välkommen på kvällste med scouttema!
 • Evenemang att notera för hela chefstrion

FÖR KÅRCHEFEN

 • Du leder kåren under en historisk höst

FÖR UPPDRAGSCHEFEN

 • Förbered hösten!
 • Vuxenrekryteringskampanj i augusti-september
 • Sidor och verktyg för uppdragschefen just nu

FÖR PROGRAMCHEFEN

 • Viktigast i höst är en smidig start på verksamheten i grupperna

FÖR HELA CHEFSTRION

Hösten kommer med stormsteg – är ni redo?

Bästa chefstrio! Efter en skön och välförtjänt sommarpaus känns det kanske aningen trögt att ställa om sig till en effektiv och välfungerande scoutvardag, men hösten smyger sig på snabbare än tänkt, så nu gäller det!

I år är det speciellt viktigt att få en bra start på hösten. Sporrande, smidigt och tydligt ledarskap behövs!  För att hjälpa er på traven har vi sammanställt en kort checklista på aktuella saker för er att gå genom tillsammans i chefstrion. Kolla genom och plocka ut de bitar som är relevanta för just er kår och använd  så som det stöder er bäst.

Chefstrions check-lista inför hösten

Aktuellt just nu: nya skolever får scoutpost

Scouterna deltar i Mannerheims Banskyddsförbunds kampanj för nya skolelever (”Hyvä alku koulutielle”). Bland annat utfärdstips för familjer och information om hur du går med i scouterna finns med i paketet som inom augusti skickas per post hem till alla barn som börjar skolan i höst.

Dessutom deltar cirka 30 000 finländska elever i årskurs 1-2 i Äventyrsveckan och får där prova på olika scoutiga aktiviteter.

Välkommen på kvällste med scouttema

Finlands Scouter fortsätter med sina populära virtuella kvällstestunder varannan vecka (på finska). Många intressanta och nyttiga scoutteman utlovas under hösten. Se här ett litet smakprov:

 • 10.8 För chefstrion: ”Näin johdat lippukuntaa koronakevään jälkeen ”
 • 17.8. För gruppledare: ”Näin johdat ryhmää etänä”
 • 24.8. För uppdragschefer: ”Tervetuloa pestijohtajaksi  -perehdytysilta uusille pestijohtajille ”

Tidpunkt, tema och länk till online-chatten för alla kvällste-träffar hittar du på partio.fi/iltateet

Evenemang att notera för hela chefstrion

 • Höstens scoutledarträffar: 15.8 i Mariehamn, 19.9 i Jakobstad och Åbo och 20.9 i Helsingfors och Vasa
 • FiSScAkademin 23-25.10 i Karis


FÖR KÅRCHEFEN

Du leder kåren under en historisk höst!

Du kårchef som är aktiv den här hösten kommer att gå till historien, för nu leder du kåren i en unik situation. Kårchefen spelar en avgörande roll för hurdan stämning ni har i kåren och vad som händer till näst. Ta ändå ingen stress över det här utan tänk i stället på det som ett hedersuppdrag. Det är viktigare än någonsin att kårchefen visar vägen framåt.

Ingen ska göra allt själv, men det är klart att det nu behövs ett gott och aktivt ledarskap. Visst fortsätter kårens verksamhet trots den speciella situationen, inte sant? Ni tar emot nya medlemmar i höst o.s.v.

Kom ihåg att ledarskap till stor del handlar om effektiv kommunikation. Nu är det av största betydelse att alla föräldrar, medlemmar och ledare får klara och tydliga besked om att kårverksamheten inte har avstannat utan fortsätter aktivt. Tydliga instruktioner och mycket uppmuntran och stöd är ännu viktigare än vanligt. Du ser väl till att det är lätt för alla målgrupper att hitta uppdaterad och rätt information om allt som berör dem.

Tänk på att hålla kommunikationskanalerna i skick och att tonen i era meddelanden och budskap är sporrande och positiv. Det här räcker långt!

Tips för kommunikation


FÖR UPPDRAGSCHEFEN

Förbered hösten!

Hur ser kårens ledarsituation ut inför hösten? Behövs det fler hjälpande händer? Kolla med programchefen att ni har tillräckligt med ledare för alla åldersgrupper eller om det ännu saknas någon.

Hösten är en bra tidpunkt för att rekrytera nya vuxna. Om ni inte redan gjort det, så hinner ni ännu fixa en rekryteringskampanj till början av hösten för att få med nya vuxna. Ni kan bl.a. ordna ett jippo/evenemang, marknadsföra er på sociala medier, kontakta direkt per e-post eller telefon.

Tips för vuxenrekrytering på distans

Vuxenrekryteringskampanj i augusti-september

Scoutveckans vuxenrekryteringskampanj flyttades till hösten p.g.a. coronaepidemin och förverkligas under veckorna 35 och 36. Då ordnas olika slags jippon, program och aktiviteter för vuxna runtom i Finland.  Målet med kampanjen är att nå ut till förbipasserande, skapa en positiv bild av scouting och få synlighet för scouting och scoutkårer både på plats och i media. Deltagarna inbjuds att bekanta sig med scouting och att delta i aktiviteter. Kårerna ordnar kampanjevenemang, som varierar mellan enskilda korta testa på-aktiviter och några timmars program.

Info om kampanjen

FiSSc-kårers rekryevenemang

Sidor och verktyg för dig som uppdragschef just nu


 

FÖR PROGRAMCHEFEN

Viktigast i höst är en smidig start på verksamheten i grupperna

Om ni inte redan gjort det så är nu den rätta tidpunkten att se över gruppernas verksamhet och ledare. Har alla grupper ledare? Behöver gruppernas och kårens verksamhetsplan för hösten ses över? Finns det saker som inhiberades under vårens undantagstillstånd som ni vill eller borde sätta in i höst istället? Eller finns det saker i höstens plan som ni behöver stryka eller flytta framåt? Är informationen om kårens verksamhet uppdaterad på kårens hemsida?

Många bra aktivitetstips för möten och övrig verksamhet finns i materialpaketen:

 •  #VÅRTHAV – Aktiviteter som behandlar Östersjön och skydd av våra vattendrag (flest aktiviteter finns för vargungar och äventyrsscouter, men också en del för de äldre åldersgrupperna)
 •  Även jag leder – Aktiviteter kring olika aspekter av ledarskap. Materialpaketet består av aktiviteter, lekar och berättelser att reflektera kring.
 • Panda-märket:- Aktiviteter för vargungar och äventyrsscouter som behandlar natur- och miljövård.
Partiolaisten ja WWF:n panda-merkki
Panda-märket fästs på högra ärmen på scoutskjortan.